Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Slovinští věřící na sebe musejí nechávat v kostele kontakt

Ze světa / vlu / ČTK / 21. července 2020 23:06
Slovinští věřící na sebe musejí nechávat v kostele kontakt

Ilustrační foto
Autor: Unsplash.com / Luke Stackpoole

Lublaň - Slovinští věřící, kteří se zúčastní nedělních nebo svátečních bohoslužeb, na sebe budou muset kvůli nebezpečí šíření nového typu koronaviru nechávat v kostelech kontakt. Nařízení slovinské biskupské konference vstoupilo v platnost dnes, netýká se ale mší ve všední dny, kdy do kostelů chodí jen málo lidí, které kněží dobře znají a jsou schopni je kontaktovat sami.

Podle opatření, které má umožnit hygienikům vysledovat lidi v případě, že se mezi účastníky mše objeví nákaza, mají na sebe lidí nechávat v kostele lísteček s telefonním číslem, beze jména či adresy. Pokud se do 30 dnů mezi věřícími na dané mši objeví někdo s koronavirem, obálka s lístky se otevře a lidi následně obtelefonují. Když se ovšem covid-19 u nikoho neobjeví, bude neotevřená obálka po 30 dnech zničena.

Slovinští římskokatoličtí biskupové stanovili i další pravidla. Například pokud se ve farnosti objeví více případů koronaviru, budou muset kněží při mších nosit roušky, při mších pod otevřeným nebem je možná účast nejvýše 500 lidí, kteří musejí mezi sebou zachovávat odstup nejméně 1,5 metru a musejí na sebe také nechat telefonní kontakt.

Ve Slovinsku bylo za poslední den zaznamenáno 24 pozitivních testů na nový koronavirus, od začátku července se počet potvrzených případů nákazy pohybuje nejčastěji mezi deseti a dvaceti. V zemi je aktuálně 238 nemocných, od začátku epidemie bylo zaznamenáno 1977 případů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)