Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ve švédské církvi ženy v roli kněží poprvé přečíslily muže

Ze světa / kir / ČTK / 29. července 2020 13:37
Ve švédské církvi ženy v roli kněží poprvé přečíslily muže

Antje Jackelén, arcibiskupka z Upsally a nejvyšší představitelka švédské luterské církve
Autor: Wikipedia.org / Boberger / Wikimedia Commons

Stockholm - Ve švédské luteránské církvi ženy v roli kněží poprvé přečíslily muže, mezi duchovními je podle posledních údajů 1533 žen a 1527 mužů. Informovala o tom dnes agentura AP. Ženy mohou ve švédské protestantské církvi získat kněžské svěcení teprve od roku 1960, od té doby už pronikly i do vyšší církevní hierarchie. Od roku 2013 má církev i svou první arcibiskupku.

Švédsko je dlouhodobě zemí, která v Evropě dospěla nejdále v zajišťování rovných příležitostí mužů a žen ve společnosti. V každoročně zveřejňovaném indexu Evropského institutu pro genderovou rovnost (EIGE) se drží na prvním místě od roku 2005. Loni získala v tomto hodnocení 83,6 bodu ze sta, zatímco například Česko mělo podprůměrných 55,7 bodu.

Ačkoli žen ve švédské církvi stále přibývá, podle biskupky Evy Brunneové by se nemělo kněžství stát výhradně ženským povoláním. "Během deseti let na postu biskupky se mě často ptali: kde jsou všichni muži? a já na to můžu odpovědět jedině: nevím," řekla Brunneová agentuře AP. "Je to stejné, když se podíváte na švédské univerzity, také tam je více žen než mužů, což znamená více právniček, více lékařek a tak dále," dodala.

Švédská luteránská církev má asi 5,8 milionu členů, a hlásí se k ní tedy téměř 60 procent obyvatel země. Podobně vyrovnané poměry mezi ženami a muži v roli kněžích mají církve i v dalších skandinávských zemích, například v Norsku či Dánsku.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)