Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Požehnání mariánského sloupu bude provázet sbírka pro Libanon. Zemi už podpořili evangelíci

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, e-cirkev.cz / 11. srpna 2020 21:41
Požehnání mariánského sloupu bude provázet sbírka pro Libanon. Zemi už podpořili evangelíci

Obnovený sloup Panny Marie před dolní konzistoří Týnským chrámem
Autor: David Macek

Praha - Pražské arcibiskupství uspořádá v sobotu 15. srpna během bohoslužby s požehnáním Mariánského sloupu sbírku na podporu obětí výbuchu v libanonském Bejrútu. Bohoslužba se uskutešní od 10:00  v chrámu Matky Boží před Týnem. Následně kardinál Dominik Duka požehná Mariánský sloup na Staroměstském náměstí. Účastníci bohoslužby budou moci na místě přispět do pokladniček Arcidiecézní charity Praha, uvádí se na webu arcibiskupství. Exploze v bejrútském přístavu si minulé úterý vyžádala nejméně 160 obětí na životech a na 6000 zraněných.

„Prožíváme noční můru. Nemáme žádné prostředky, jak bychom obyvatelům Bejrútu pomohli,“ uvedl bezprostředně po katastrofě Michel Abboud, prezident libanonské Charity, jejíž sídlo bylo výbuchem silně poničeno. "Bejrút je zdevastován a všichni jsme zdrceni rozsahem tragédie," doplnil. Charita Libanon vyzvala charity po celém světě k pomoci. Charita Česká republika uvolnila z krizového fondu tvořeného výtěžkem Tříkrálové sbírky 300.000 korun. Dalšími penězi přispívají dárci prostřednictvím veřejné sbírky. 

„Naši pracovníci s kasičkami označenými logem charity budou přítomni při slavnostní bohoslužbě,“ uvedl Jaroslav Němec, ředitel Arcidiecézní charity Praha. Výtěžek podpoří humanitární aktivity Charity Libanon, která zahrnuje zajištění jídla, zdravotní péče a přístřeší obětem katastrofy.

Finanční prostředky na těžce zkoušený Libanon uvolní také Diakonie Českobratrské církev evangelické. Diakonie podporuje zemi dlouhodobě, i díky prostředkům české vlády. Pomáhá ohroženým rodinám přímo v Bejrútu vyrovnat se s tíživými důsledky chudoby a útěku před válkou v Sýrii. Díky své Postní sbírce Diakonie nyní věnuje 800 tisíc korun od svých přispěvatelů na bezprostřední pomoc po tragické a ničivé explozi, která dále umocňuje sociální a ekonomickou krizi v zemi, kde žije až jeden a půl milionu uprchlíků ze Sýrie.

Demonstraci za sekulární veřejný prostor povede Zahradil. Benediktínky na Bílé hoře zahájí připomínku 400. výročí bitvy

V sobotu 15. srpna má v 10:00 začít protest, který chce prezentovat Staroměstské náměstí jako sekulární veřejný prostor. Na svém facebooku o tom informoval europoslanec Jan Zahradil (ODS). „Svěcení takzvaného Mariánského sloupu kardinálem Dukou 15. 8. jasně ukazuje, že primárně nešlo o obnovu historické památky, ale o triumfální instalaci symbolu jedné konkrétní církve na významném veřejném místě,“ uvedl Zahradil.

V sobotu i v neděli je v Praze plánovaná další poutní akce v areálu kláštera a poutního místa na Bílé hoře, kterou sestry Benediktinky chtějí zahájit ekumenickou přípomínku 400. výročí bitvy na Bílé hoře. Chystají na celý víkend v areálu poutní slavnost s prohlídkami kláštera, přednáškami, koncertem barokní hudby i modlitbami. O dalších projektech spojených s výročím magazín Christnet informoval již v červnu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)