Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na Bílé hoře benediktinky chystají instalaci smírčího kříže

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 25. srpna 2020 1:06
Na Bílé hoře benediktinky chystají instalaci smírčího kříže

Vizualizace Kříže smíření na Bílé hoře
Autor: archiv kláštera Bílá hora

Praha - Vedle kontroverze vyvolávajícího mariánského sloupu bude v Praze zanedlouho instalována další připomínka historických událostí z 1. poloviny 17. století.  V den 400. výročí bitvy, která se v českých zemích stala symbolem rozdělení a náboženské a národnostní intolerance, vztyčí sestry kláštera benediktinek na Bílé hoře společně s Českou biskupskou konferencí (ČBK) a Ekumenickou radou církví na místě střetu vojsk smírčí kříž.

Inspiraci našly benediktinky v Německu, kde předobraz vznikajícího uměleckého díla vytvořil benediktýn Abraham Fischer k výročí reformátora Martina Luthera. Na instalaci kříže, jehož ramena budou mít tři metry, se benediktinky domluvily s šestou městskou částí. "Umístěn bude v Aleji exulantů, takže v přírodním prostředí. Domluvily jsme se, že to bude přímo v trávníku a květinové louce, mezi stromy. Jedno rameno bude ukazovat průhledem na letohrádek Hvězda, druhé k nám, ke klášteru. Myslím si, že to bude splývat s přírodou, harmonizovat, nebude to nějaká strašně provokativní nebo rušivá věc v tom, že to bude něco masivního, nebo kontrast v okolí," popsala ČTK záměr benediktinka Francesca Šimuniová.

V den výročí bitvy 8. listopadu benediktinky nechystají slavnost. "Nechceme nic slavit. Ten záměr nemá ani ČBK. Nejde o oslavu, ale připomínku události, kterou všichni nějak znají a nějak interpretují. Tam chceme všichni ukázat, že stojíme o to společné, o to co nás spojuje, ne rozděluje, a to je naše víra v boha a Krista," uvedla Šimuniová. Střety, válečné i duchovní, i východisko z nich bude připomínat i nový pomník. Původní kříž pro německé výročí Luthera ukazující do všech stran jeho autor rozšířil pro Bílou horu o další tři. Z nich dvě rezavá budou symbolizovat znesvářené strany. Podle Šimuniové budu ukazovat na minulost, bolest a nesmíření. "Na nevyjasněné věci i to, co už je pokryto rzí, co už pro současnou mladou generaci není důležité, přesto je to bodem sváru, který se stále vrací v různých událostech. Jako teď s mariánským sloupem," odkázala na spory ohledně soch a Staroměstském náměstí. Třetí rameno sochy na Bílé hoře bude z titanu, tedy čisté a modré. Odkazovat bude na smíření. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
27%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 40)