Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ženy v církvi: apoštolský nuncius kontaktoval zájemkyně o svěcení

Ze světa / krb / La Croix / 26. srpna 2020 23:50
Ženy v církvi: apoštolský nuncius kontaktoval zájemkyně o svěcení

Ženy z uskupení „Všechny apoštolky“
Autor: La Croix / Corinne Simon/Ciric

Paříž -

Poté, co 22. července odevzdaly svou kandidaturu na místa podmíněná svěcením, se čtyřem ženám z uskupení „Všechny apoštolky“ dostalo odpovědi od apoštolské nunciatury. Mons. Celestino Migliore, papežský nuncius ve Francii, si přeje se s nimi individuálně setkat.

V pondělí 27. července ráno se Marie-Automne Thepot rozezvonil telefon. Na druhé straně se představil sekretariát apoštolské nunciatury, který zval k osobnímu setkání tu, která vyslovila přání stát se jáhenkou. Dvaačtyřicetiletá žena pracující na pařížské radnici stojí po boku šesti dalších katoliček, jež se uchází o úřady podmíněné v církvi svěcením, a tedy ženám nepřístupné.

Jejich společná motivace? „Nepřítomnost žen v odpovědných situacích – ať se jedná o správu farností, diecézí, Vatikánu nebo v ordinovaných službách –, pohoršuje a nesvědčí o církvi dobře,“ vysvětlují v tiskové zprávě, kde oznámily své rozhodnutí kandidovat.

Pokrok na cestě

Jejich iniciativa přímo navazuje na kandidaturu Anne Soupa na lyonské arcibiskupství. Blahodárné prokopnutí dveří pro jedny, kontraproduktivní provokace pro jiné. Na jejich podnět zareagoval i nuncius, který navrhl čtyřem z nich v září osobní setkání. Na otázky La Croix nunciatura odvětila, že „téma nebude nijak komentovat.“

„Oproti Anne Soupa, které se nedostalo ze strany církve žádné odpovědi, vnímáme pozvání jako velký pokrok. Vymaňujeme se z toho pohrdavého ticha,“ tvrdí novinářka Alix Baye, tisková mluvčí kolektivu „Všechny apoštolky“, který vznikl na konci července.

Vítáme další postup dialogu

„Zatím jsme jen čtyři ze sedmi, které byly kontaktovány, a sice ty, které ke kandidatuře připojily své číslo,“ upřesňuje Marie-Automne Thépot, která bedlivě sleduje, aby nuncius vyslechl všechny kandidátky. „Vítáme další postup dialogu, protože přesně to hledáme: otevřít diskusi o místě žen v církvi,“ těší se.

Zdůrazňuje však: „Budeme přijaty individuálně, ačkoliv jsme žádaly být přijaty spolu. Nejde o detail, protože nechceme být na základě naší životní zkušenosti, teologické výbavy a manželského stavu rozděleny na dobré a zlé bojovnice…“

Mezi ženami ve skutečnosti nacházíme vícero rozdílů. Objevuje se tu například Christina Moreira, která se ke kněžskému stavu hlásí od svého vysvěcení v rámci floridské Asociace římskokatolických žen-kněží v roce 2015.

Hrozba smrtí

Čtyřiašedesátiletá Sylvaine Landrivon, kandidátka na biskupský stolec, se nemohla z tohoto pozvání od nunciatury těšit dlouho. Několik minut poté, co položila telefon, objevila doktorka teologie ve své e-mailové schránce zprávu vyhrožující jí smrtí: „Netrpělivě čekáme na vaši budoucí reformu, dokonce na váš nadcházející koncil. Církev na vás spoléhá. Pospěšte si, protože smrt vás může překvapit,“ vyhrožoval autor dopisu. „Hned jsem zprávu odnesla na policii,“ dodává žena.

Kontroverzní otázka místa žen v církvi se na stránkách novin objevuje pravidelně. Zatímco některé z těchto „sedmi kandidátek“ aktivně bojují za kněžské svěcení, jiné ho naopak nevyžadují a vnímají svou kandidaturu spíše jako prostředek k rozpohybování debaty o místě žen uvnitř církve a úctě k nim. Z tohoto hlediska je pro kolektiv „Všechny apoštolky“ plánované setkání s nunciem Migliorem a jeho naslouchání prvním vítězstvím.


francouzského textu Héloïse de Neuville přeložila Kristýna Boháčová.  

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)