Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Tesaři dokončili hrubou stavbu repliky dřevěného kostela v Gutech

Kraje: Moravskoslezský / kir / ČTK / 1. září 2020 15:28
Tesaři dokončili hrubou stavbu repliky dřevěného kostela v Gutech

Původní podoba kostela před požárem
Autor: www.wikipedia.org

Třinec-Guty (Frýdecko-Místecko) - Tesaři na konci srpna dokončili hrubou stavbu repliky dřevěného kostela v Gutech. S pomocí jeřábu nainstalovali zvonovou stolici. Ta je součástí věže kostela a ponese zvony. ČTK to řekl Milan Chudej ze stavebního odboru Ostravsko-opavské diecéze. Kostel ze 16. století shořel před třemi lety. Oheň úmyslně založili tři mladíci.

Práce budou pokračovat instalací oken a dveří a pak v interiéru kostela. Hotov by měl být do května příštího roku, první bohoslužba by se tam měla konat 23. května. Na tento termín je naplánované i vysvěcení kostela. Hrubá stavba kostela vyjde na 20 milionů korun, dalších šest až sedm milionů bude stát vybavení a technické zajištění.

Kostel ze 16. století shořel v noci na 2. srpna 2017. Oheň způsobil škodu kolem 20 milionů korun. Krajský soud v Ostravě poslal za zapálení kostela tři mladíky z Ostravska a Frýdecko-Místecka na 3,5 roku, osm a devět let do vězení. Nejvyšší trest dostal mladík, který akci vymyslel. Nejnižší trest soud uložil chlapci, který budovu zapálil, v době činu ale nebyl plnoletý. Osmiletý trest dostal řidič, který je na místo přivezl.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)