Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Procesí s palladiem zakončil Svatováclavský chorál a hymna

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 27. září 2020 20:52
Procesí s palladiem zakončil Svatováclavský chorál a hymna

Palladium země české
Autor: Tisk.cirkev.cz

Praha - Svatováclavský chorál a státní hymna bývalého Československa dnes v Praze na Václavském náměstí u sochy sv. Václava zakončily tradiční průvod s palladiem země české. Procesí s obrazem Staroboleslavské madony, který je po staletí jedním ze symbolů české státnosti, ze zúčastnilo několik desítek věřících. Pochod, který pořádalo Hnutí obnovy duchovních tradic ve spolupráci s Kolegiátní kapitulou sv. Kosmy a Damiána ve Staré Boleslavi, začal v poledne bohoslužbou ve svatojiřské bazilice na Pražském hradě a převzetím palladia země české u hrobu sv. Ludmily. V pondělí se bude konat ve Staré Boleslavi národní svatováclavská pouť, letos se uskuteční pouze duchovní část.

Putování zakončila u sousoší sv. Václava, kam lidé dorazili po několikahodinovém pochodu historickým centrem Prahy, akce s názvem Svatováclavské duchovní zastavení. Na pódiu u provizorních stánků s občerstvením a upomínkovými předměty se vystřídalo několik řečníků z řad duchovních a politiků. Svatováclavskou tradici připomněla například bývalá předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS), která kandiduje v obvodu Praha 1 do Senátu.

Procesí se vydalo z Pražského hradu, který je místem odpočinutí sv. Václava, posvátnými místy Prahy k uctění mučedníků, světců a národních patronů k modlitbě za smír a ochraně před epidemií. Na Hradě bylo přibližně 120 účastníků, k modlitbě u Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí za zpěvu náboženských písní a modliteb dorazilo asi osm desítek lidí. Podle organizátorů byla účast nižší než v minulých letech, přičítají to chladnému počasí a obavám z pandemie koronaviru.

Obřad vedl Piotr Józef Nowicki, který také nesl kopii palladia země české, kovový reliéf zobrazující Pannu Marii s Kristem, který podle legendy darovala sv. Václavu jeho babička sv. Ludmila. "Procesí se koná u příležitosti svátku hlavního patrona české země sv. Václava, Dne české státnosti a také k uctění nadcházejícího 1100. výročí mučednické smrti sv. Ludmily," připomněl Nowicki.

Procesí vyšlo ze svatojiřské baziliky k uctění sv. Prokopa do kostela Všech svatých a pokračovalo do svatovítské katedrály k uctění světců a patronů katedrály a uctění sv. Václava ve svatováclavské kapli. Průvod s palladiem se z Pražského hradu vydal do kostela Panny Marie Vítězné k modlitbě a uctění Pražského Jezulátka, dále po Karlově mostě a po uctění sv. Jana Nepomuckého do kostela křížovníků k uctění sv. Anežky České. Procesí pokračovalo na Staroměstské náměstí k obnovenému mariánskému sloupu a do kostela Matky Boží před Týnem k uctění palladia města Prahy - Panny Marie Rynecké.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)