Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Lukašenko si vyžádal odvolání metropolity Pavla. Nový biskup Venijamin vyzval k půstu a modlitbám

Ze světa / kir / ČTK / 27. září 2020 21:04
Lukašenko si vyžádal odvolání metropolity Pavla. Nový biskup Venijamin vyzval k půstu a modlitbám

Odvolaný metropolita Minsku Pavel
Autor: Wikipedia.org / Serge Serebro, Vitebsk Popular News / Creative Commons

Minsk - K třídennímu půstu a modlitbám za dobré změny ve společnosti a navrácení míru do Běloruska vyzval věřící nový minský metropolita Venijamin, který od konce srpna stojí v čele běloruské pravoslavné církve. Metropolitova vystoupení si povšimla běloruská i ruská média.

"Se vší odpovědností a s plným vědomím důležitosti svých slov říkám, že nikdo nám nepomůže (tolik) jako Bůh. Za ručitele mých slov beru Matku boží a naše běloruské svaté. Oni nás učí, že zlo lze překonat dobrem a obrácením se k Bohu," citoval metropolitu server Tut.by. Prelát vyjádřil hluboké přesvědčení, že na modlitby a půst nebesa zareagují: "Pokud se má slova ukážou být klamem, ať skončí můj život!"

 Podráždilo jej totiž, že mu církev neposkytuje plnou podporu tváří v tvář masovým protestům proti výsledkům prezidentských voleb z 9. srpna.

Den po volbách sice metropolita Pavel - po patriarchovi Kirillovi - pogratuloval Lukašenkovi ke zvolení, ale o čtyři dny později se omluvil, že gratuloval Lukašenkovi předčasně. Metropolitu podle jeho mluvčího ohromily, vyděsily a rozčílily zprávy a videozáběry o povolebním zatýkání. Raněné z demonstrací navštívil v jedné minské nemocnici a řekl jim, ať neklesají na mysli. Několik dní poté se na webu běloruské církve objevila výzva adresovaná vedení země, aby přestalo s násilím a potrestalo "zvěrstvo a krutost". Metropolita Pavel také třikrát vedl procesí za klidný odchod Lukašenka z čela státu, připomněl portál Newsru.com a dodal, že postoje bývalého a nynějšího metropolity se zásadně liší: první vybízel konkrétní lidi, aby s násilím skoncovali, zatím druhý spoléhá na vyšší síly.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)