Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež přijal kardinála Pella zproštěného viny v sexuální kauze

Ze světa / vlu / ČTK / 12. října 2020 22:21
Papež přijal kardinála Pella zproštěného viny v sexuální kauze

Kardinál George Pell
Autor: Wikipedia.org / Kerry Myers / Creative commons

Vatikán - František při soukromé audienci v Apoštolském paláci přijal australského kardinála George Pella, který byl v dubnu zproštěn viny v kauze sexuálního zneužívání. Vatikán ze setkání zveřejnil krátké video, což napovídá, že si oba muži přejí, aby se o audienci dozvěděla široká veřejnost, napsala agentura AP.

Ve zveřejněném klipu papež říká „Jsem rád, že tě vidím“ a „Je to víc než rok“, čímž patrně naráží na čas, který Pell strávil ve vězení.

Do Vatikánu se Pell poprvé po třech letech vrátil na konci září, nedlouho poté, co kvůli skandálu kolem nákupu luxusních nemovitostí odstoupil vlivný italský kardinál Angelo Becciu.

Devětasedmdesátiletý Pell, který byl do loňského února jako prefekt ekonomického sekretariátu třetím mužem Vatikánu, byl nejvýše postaveným katolickým duchovním uvězněným za sexuální zneužívání.

Pell byl australským soudem loni shledán vinným, že se v 90. letech jako arcibiskup provinil vůči dvěma chlapcům ve věku 13 let. Jeden z nich zemřel v roce 2014 ve svých 31 letech na předávkování heroinem, proti Pellovi tak v procesu vypovídal jen druhý z nich. Ten soudcům popsal, že Pell se v roce 1996 po nedělní mši před ním a před druhým hochem v sakristii melbournské katedrály obnažil, osahával je na genitáliích a masturboval. Přinutil ho prý také k orálnímu sexu.

Z vyměřeného šestiletého trestu kardinál strávil ve vězení něco přes rok. Letos v dubnu australský nejvyšší soud v odvolacím řízení odsuzující rozsudek zrušil a nařídil Pellovo okamžité propuštění, neboť dospěl k závěru, že skutek nebyl prokázán.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)