Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kardinál měl financovat odsouzení svého kolegy. Australská policie to prověří

Ze světa / kir / ČTK / 23. října 2020 10:17
Kardinál měl financovat odsouzení svého kolegy. Australská policie to prověří

George Pell
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative Commons

Canberra - Australští auditoři zabývající se finanční kriminalitou předali policii informaci o převodu více než 700.000 eur (19 milionů korun) z Vatikánu do Austrálie ve snaze zajistit odsouzení kardinála George Pella. S odvoláním na zdroje z Říma o tom dnes informoval list The Sydney Morning Herald. Australský soud loni Pella usvědčil ze zneužívání nezletilých v době, kdy byl arcibiskupem, a odsoudil ho k šestiletému žaláři. Letos ale nejvyšší soud rozsudek zrušil a nařídil Pellovo propuštění. Kardinál ve vězení strávil 13 měsíců, letos se vrátil do Vatikánu.

Podle australských sdělovacích prostředků je za finančním převodem Pellův rival, bývalý kardinál Giovanni Angelo Becciu, který rezignoval, když ho papež František obvinil z finančních podvodů a nepotismu.

Listy La Repubblica a Corriere della Sera nedávno bez uvedení zdrojů informovaly, že Becciu poukázal do Austrálie 700.000 eur lidem, kteří měli podpořit Pellovo stíhání. Becciův právník jakékoli vměšování bývalého kardinála do procesu v Melbourne rozhodně popřel.

Informaci o finančních převodech přezkoumal audit a poznatky předal federální australské policii i policii státu Viktorie, sdělila v parlamentu šéfka auditu Nicole Roseová.

Australská média se vracejí ke sporům mezi Pellem a kardinálem Becciuem, který údajně nesouhlasil s Pellovými plány na reformu vatikánských financí. Pell k rezignaci svého kolegy řekl, že "doufá, že čištění stájí pokračuje jak ve Vatikánu, tak ve (státě) Viktorie".

Právnička muže, který Pella obvinil ze sexuálního zneužití v 90. letech, Viv Wallerová jakékoli spojení svého mandanta s vatikánskými penězi vyloučila. "Můj klient popírá, že o penězích věděl nebo je přijal. Nechce být s tímto obviněním spojován," řekla.

Ze sexuálního zneužití Pella nařkl i jiný muž, který ale zemřel tři roky předtím, než byl kardinál souzen, a na policii nikdy nevypovídal. Proti Pellovi svědčil jeho otec, který ujistil, že rodina za svědectví proti kardinálovi žádné peníze nedostala.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 55)