Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež jmenoval 13 kardinálů, včetně prvního Afroameričana

Ze světa / kir / / 27. října 2020 21:33
Papež jmenoval 13 kardinálů, včetně prvního Afroameričana

washingtonský arcibiskup Wilton Gregory (72) se stane prvním afroamerickým kardinálem
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Vatikán - Papež František v neděli překvapivě jmenoval 13 nových kardinálů. Je mezi nimi i washingtonský arcibiskup Wilton Gregory (72), který se tak stane prvním afroamerickým kardinálem, uvedla agentura Reuters.

Devět ze jmenovaných kardinálů je mladších 80 let, takže se mohou stát členy konkláve, které po smrti nebo rezignaci nynější hlavy římskokatolické církve vybere příštího papeže. Těchto devět mužů pochází z Itálie, Malty, Rwandy, USA, Filipín, Chile, Bruneje a Mexika.

Papež jména nových kardinálů oznámil z okna své pracovny věřícím na Svatopetrském náměstí. Mezi jmenovanými kardinály je i Gregory, který se stal washingtonským arcibiskupem jako první černoch loni v květnu. V tomto nejvlivnějším katolickém úřadu v USA vystřídal kardinála Donalda Wuerla, kritizovaného za to, že nedokázal zabránit zneužívání v církvi.

Gregory proslul jako velmi hlasitý kritik sexuálního zneužívání, jehož se v předchozích letech dopouštěli někteří církevní představitelé a jiní ho kryli či nedostatečně vyšetřovali.

Gregory také letos podpořil demonstrace proti policejnímu násilí, které vypukly po smrti černocha George Floyda při policejním zatýkání. V červnu Gregory kritizoval i prezidenta Donalda Trumpa za to, že pózoval s biblí u kostela ve Washingtonu, kde policie předtím rozehnala slzným plynem a gumovými projektily pokojné demonstranty.

Kardinály se stanou také Ital působící dlouhodobě ve Vatikánu Raniero Cantalamessa, arcibiskup z rwandského Kigali Antoine Kambanda, arcibiskup José Feurte Advincula z Filipín či arcibiskup Celestino Aós ze Santiaga de Chile.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)