Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež i politici z celého světa odsoudili útok v Nice

Ze světa / kir / ČTK / 29. října 2020 18:17
Papež i politici z celého světa odsoudili útok v Nice

ilustrační foto: Notre Dame v Nice
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Paříž/Praha - Politici z celého světa odsoudili dnešní útok v katedrále Notre Dame v Nice, při kterém zahynuli tři lidé, a vyjádřili solidaritu Francii. Informují o tom tiskové agentury. Vedle evropských státníků odsoudil útok například i papež František nebo turecké ministerstvo zahraničí. Politici také vyzývali k jednotě v boji proti terorismu.

"Terorismus a násilí nelze nikdy přijmout," uvedl v prohlášení papež. Útočník podle něj "rozséval smrt v místě útěchy a lásky, jakým je chrám Páně", a vyzval k ukončení veškerého násilí.

"Německo vyjadřuje sounáležitost s francouzským národem," uvedla kancléřka Angela Merkelová. Britský premiér Boris Johnson řekl, že je útokem šokován. Italský premiér Giuseppe Conte vyzval k jednotě a k obraně hodnot svobody a míru.

"Celá Evropa je solidární s Francií. Tváří v tvář fanatismu a barbarství jsme jednotní a odhodlaní," uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Podle předsedy Evropské parlamentu Davida Sassoliho cítí zármutek kvůli útoku v Nice celá Evropa.

Útok odsoudilo i turecké ministerstvo zahraničí. Mezi Francií a Tureckem přitom v posledních dnech vzrostlo napětí kvůli sporu o karikatury, jež zobrazující proroka Mohameda.

Za nepřijatelné označilo zabití tří lidí Rusko. Podle agentury Reuters ale Kreml dodal, že je chybou urážet náboženské city věřících.

Teroristický útok v Nice odsoudil na twitteru také český premiér Andrej Babiš, podle něhož Česká republika stojí za francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a všemi Francouzi. Prezident Miloš Zeman v kondolenci adresované Macronovi uvedl, že se lidé nesmějí nechat ovládnout strachem z fanatiků a musejí bránit evropské hodnoty. Stejně jako ministr zahraničí Tomáš Petříček vyjádřil soustrast rodinám obětí útoku.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)