Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež ruší veřejné audience, ohroženy jsou i Vánoce. V Česku mohou být bohoslužby jen pro dvě osoby

Ze světa / kir / ČTK, ERC, red. / 30. října 2020 11:25
Papež ruší veřejné audience, ohroženy jsou i Vánoce. V Česku mohou být bohoslužby jen pro dvě osoby

Ilustrační foto
Autor: Unsplash.com / Sean Ang

Vatikán, Česká republika - Papež František se už kvůli riziku šíření koronavirové infekce nebude během pravidelných audiencí osobně setkávat s věřícími a epidemie nejspíš silně poznamená i letošní oslavy Vánoc ve Vatikánu. Informovali o tom představitelé církevního státu. Podle agentury AP bude mít na bohoslužby přístup jen velmi omezený počet lidí, a věřící se tak vánočních liturgií budou moci zúčastnit zřejmě jen virtuálně.

Papež se vídá s věřícími na generálních audiencích každou středu, už ta následující 4. listopadu ale bude jiná. Stejně jako během jarní vlny pandemie covidu-19 bude Vatikán místo audience živě přenášet Františkova krátká vystoupení natáčená v knihovně Apoštolského paláce.

Virtuální audience kvůli koronaviru začaly letos koncem února, od začátku září se papež opět vrátil k tradiční formě audiencí, i když s omezeným počtem věřících. Papež František v posledních týdnech čelil i kritice, že při svých veřejných vystoupeních nenosí roušku. Poprvé si ji nasadil teprve minulý týden.


V České republice jsou povoleny jen rodinné bohoslužby nebo pravidelné slavení pro dvě osoby

Papež ruší veřejné audience, ohroženy jsou i Vánoce. V Česku mohou být bohoslužby jen pro dvě osoby

Interiér kostela
Autor: chvaletickykostel.7x.cz

Také v České republice jsou veřejná náboženské shromáždění velmi omezena. Ekumenická rada církví obdržela stanovisko právního oddělení Ministerstva zdravotnictví, které upřesňuje některé specifické otázky týkající se církevního života, které byly v posledních dnech mezi církevní veřejností diskutovány a ke kterým se veřejně šířily různé, a podle ERC někdy i poněkud zavádějící názory a interpretace.

Ze stanovisek právního oddělení Ministerstva zdravotnictví ČR plynou podle generálního sekretáře ERC P. J. Vinše následující závěry:

1) Veřejné bohoslužby, udělování svátostí a podobné úkony s účastí veřejnosti jsou možné pouze v módu 2 osob, tj. individuálně 1 duchovní + 1 člověk, popř. 1 domácnost. Do limitu 2 osob se nezapočítává osoba nebo osoby v prostoru stavebně odděleném (například varhaník na vzdáleném kůru kostela). V takovém prostoru pak platí obecné pravidlo o pohybu na veřejně přístupných místech (rozestupy, roušky).

2) Pokud jde o přípravu a provedení bohoslužby bez účasti veřejnosti (např. pro online přenos), mohou se jí účastnit více než 2 osoby, pokud jde o zaměstnance téhož zaměstnavatele nebo k němu vyslané dobrovolníky na základě smlouvy o výkonu dobrovolnické služby, pokud je jejich účast z hlediska dané činnosti nezbytná. Ze zákona O dobrovolnické službě vyplývá, že smlouva v případě krátkodobé dobrovolnické činnosti nemusí mít písemnou formu.

3) Ustanovení pro akce podle zákona O právu shromažďovacím (tj. jejich omezení na 100 osob ve skupinkách po 20) je možné vztáhnout maximálně na jednorázové akce, ale mírnějších ustanovení zde obsažených nelze použít k pořádání pravidelných bohoslužeb (proto je umožněna individuální duchovní péče).

Podle biskupů pražské arcidiéceze za jednorázové akce lze zřejmě považovat bohoslužby na hřitovech během nadcházejících "Dušiček". K jejich slavení vyzvali v dopise kněžím a jáhnům.  K tomu sekretář Vinš doplnil, že návštěva hřbitova má ve vládním nařízení samostatnou výjimku.



Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)