Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež chce vymýtit korupci v církvi, ale není velký optimista

Ze světa / juml / ČTK / 1. listopadu 2020 17:59
Papež chce vymýtit korupci v církvi, ale není velký optimista

Pohled na luxusní nemovitost na Sloane Avenue v londýnské čtvrti Chelsea
Autor: Google Street View

Vatikán - Papež František prohlásil, že je rozhodnutý vymýtit korupci v katolické církvi, ale není prý přehnaně optimistický, protože tento problém provází lidstvo už po staletí. Řekl to v rozhovoru s italskou agenturou AdnKronos, který byl zveřejněn v pátek a z nějž citovala agentura Reuters. Papež v něm připustil, že sleduje kritická vyjádření na svou adresu, nesmí si prý ale dovolit zabývat se každou negativní věcí, která je řečena.

"Korupce bohužel probíhá v cyklech. Opakuje se. Přijde někdo, kdo věci napraví, ale začne to znovu, dokud nepřijde někdo další, kdo ukončí tuto zvrhlost," řekl papež František.

"Vím, že to (boj s korupcí) musím udělat. Byl jsem k tomu povolán, ale jen Pán může posoudit, zda jsem to udělal dobře či nikoliv. Upřímně, nejsem velký optimista," uvedl vůdce katolické církve. Narážel tím na mandát k vyčištění vatikánských financí, který od kardinálů získal při svém zvolení v roce 2013. Za působení jeho dvou předchůdců řešil církevní stát celou řadu skandálů.

Korupce byla ve Vatikánu velkým tématem před měsícem, když papež obvinil kardinála Angela Becciua z nepotismu a finančních podvodů. Becciu rezignoval, ale jakákoliv pochybení odmítl. Podle médií jeho odchod souvisí mimo jiné s nákupem části budovy v prestižní londýnské čtvrti Chelsea za 200 milionů dolarů (4,7 miliardy Kč).

Po dvou týdnech v milánském vězení byla v pátek propuštěna Cecilia Marognaová, někdejší spolupracovnice vysokého vatikánského úředníka podezřelá ze zpronevěry. Soudce musí rozhodnout o jejím vydání do Vatikánu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)