Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zemřel polský kardinál Gulbinowicz, jenž čelil obvinění ze zneužívání

Ze světa / vlu / ČTK / 16. listopadu 2020 23:59
Zemřel polský kardinál Gulbinowicz, jenž čelil obvinění ze zneužívání

Henryk Gulbinowicz
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Varšava - Ve věku 97 let zemřel polský kardinál Henryk Gulbinowicz, který čelil obvinění ze sexuálního zneužívání nezletilých. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na polskou římskokatolickou církev. Vatikán na začátku listopadu oznámil, že vysoce postaveného hodnostáře potrestal – v rámci postihu ho nenechá pohřbít v katedrále.

Bývalý vratislavský arcibiskup ležel podle informací polských médií už více než týden ve vážném stavu v nemocnici ve Vratislavi. Ředitel zdravotnického zařízení Wojciech Witkiewicz řekl polskému bulvárnímu listu Super Express, že příčinou smrti bylo respirační a oběhové selhání, což byl důsledek zápalu plic.

Papežská nunciatura v Polsku na začátku listopadu oznámila, že bývalý vratislavský arcibiskup byl potrestán na základě vyšetřování „ohledně kardinálovy minulosti“. Podrobnosti neuvedla, list Gazeta Wyborcza však loni otiskl článek muže, jenž Gulbinowicze obvinil ze sexuálního zneužití. Věc se měla stát, když byl autor textu v 90. letech nezletilým studentem kněžského semináře.

Případ se dostal do rukou prokuratury, která však nemohla zahájit stíhání z důvodu promlčení. Kardinálův právník tehdy prohlásil, že obvinění se nezakládají na pravdě.

Vatikán však Gulbinowiczovi zakázal sloužit na veřejnosti mše, nařídil mu přispět do fondu na pomoc obětem sexuálního zneužívání a nunciatura rovněž uvedla, že mu v rozporu s katolickou tradicí bude odepřen pohřeb v katedrále, která byla jeho sídelním kostelem.

Gulbinowicz byl jedním z několika polských duchovních, kteří jsou zapleteni do skandálů se sexuálním zneužíváním. Vatikán nedávno nařídil vyšetřování bývalého gdaňského arcibiskupa kvůli podezření, že svou nečinností kryl nahlášené případy sexuálního zneužívání. Papež František v říjnu přijal rezignaci polského biskupa Edwarda Janiaka rovněž kvůli údajnému krytí zneužívání ze strany kněží.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)