Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na Barrandově otevřeli nový kostel. Někteří dárci věnovali celoživotní úspory

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 26. listopadu 2020 15:02
Na Barrandově otevřeli nový kostel. Někteří dárci věnovali celoživotní úspory

Centrální dispozice nového kostela Krista Spasitele na Barrandově
Autor: www.clovekavira.cz / Jakub Šerých

Praha - Na pražském sídlišti na Barrandově v neděli 22. listopad posvětil kardinál Dominik Duka nový kostel Krista Spasitele. Po svěcení byl kostel otevřen k osobní modlitbě, rozjímání a prohlídce. Navštěvníci si mohli prohlédnout i přilehlé komunitní centrum.

Tamní farnost podle serveru archiweb.cz po novém kostele volala desítky let, hlavním impulsem k reálným přípravám stavby před deseti lety byla nedostačující kapacita farního kostela na Zlíchově kvůli nárůstu počtu obyvatel na Barrandově. Do působnosti této farnosti spadá více než 30.000 lidí, a kostel sv. Filipa a Jakuba na Zlíchově má kapacitu 80 míst.

Minimalistická stavba nového kostela vznikla podle návrhu architektů Jakuba Žišky a Pavla Šmelhause a zahrnuje také komunitní centrum se sálem, klubovnami a kavárnou. Prostory mají sloužit nejen farnosti, ale všem obyvatelům Barrandova. Provoz bude navazovat na bývalé Misijní středisko, které stálo na témže místě.

Kostel má tradiční jednolodní půdorys, výrazný portál a věž se zvony, interiér liturgickými prvky vybavili sochaři Petr Váňa a Stanislav Kolíbal. Liturgický prostor je pak kolem oltáře a ambonu uspořádán centrálně s lavicemi pro věřící do tří stran a pro kněží a ministranty (-tky) v presbytáři.

Při nedělním obřadu byl do oltáře vložen ostatek sv. Ludmily. Stavba kostela přišla na 150 milionů korun, z jedné třetiny ji financuje Pražské Arcibiskupství, které od Prahy 5 odkoupilo i pozemek. Většinu nákladů pak hradila farnost a její příznivci. Podle faráře Josefa Ptáčka někteří do projektu vložili své životní úspory.

Stavbu kostela dokonce sledoval z jižní Francie i Bruno Barrande, potomek Joachima Barranda, francouzského paleontologa (1799–1883), po němž čtvrť nese jméno, uvádí se v článku na farním webu centrumbarrandov.cz.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)