Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Počet lidí na bohoslužbách bude v Česku i Francii záviset na velikosti kostela

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, red. / 29. listopadu 2020 22:31
Počet lidí na bohoslužbách bude v Česku i Francii záviset na velikosti kostela

Milíčova kaple v Praze - Malešicích při adventním rozsvícení Ochranovské hvězdy
Autor: https://www.facebook.com/milicovakaple

Česká republika / Francie - Od čtvrtka se budou moci v Česku po šesti týdnech otevřít zčásti muzea a galerie. Vláda rozhodla, že celá země přejde ve čtvrtek do třetího stupně protiepidemického systému. Podle něj se mohou otevřít galerie a muzea z jedné čtvrtiny své kapacity.  Podle systému PES by se mohly také otevřít některé památky, musí je ale navštěvovat skupiny maximálně do deseti lidí.

Limit 30 osob  pro menší kostely a modlitebny neplatí! Kriteriem je obsazenost 30% kapacity prostoru

Počty lidí na bohoslužbách se budou od čtvrtka řídit velikostí kostela. Po jednání vlády to řekl ministr zdravotnictí Jan Blatný (za ANO). "Nejen kvůli době adventní jsou upraveny bohoslužby, budou se řídit nikoli absolutním počtem osob, ale kapacitou kostela," uvedl.  V platnosti tedy nezůstává omezení počtu účastníků podle počtu. Ve 3. stupňi měl být i v malém kostele nebo modlitebně povolen limit 30 lidí na bohoslužbách s dodržením rozestupů, jak o tom informovala i veřejnoprávní media. Podle nařízení vlady se ale nově budou bohoslužeb moci účastnit věřící do 30 procent kapacity míst k sezení při zachování rozestupů. Zpívat může až 10 osob. (pozn.redakce: Předchozí vyjádření ministra Blatného, o pravidle jedné osoby na 15 metrů čtverečních plochy kostela, bylo poněkud zavádějící, stejně tak výklad tolik prezentovaného Protiepidemického systému PES. Omlouváme se proto za změny a průběžné úpravy této zprávy.)

Ve třetím stupni se také mohou otevřít knihovny, které zatím mohly fungovat pouze na principu výdejního okénka. Od čtvrtka budou moci být otevřené tak, aby podobně jako v jiných provozech platilo, že jedna osoba má k dispozici 15 metrů čtverečních plochy a zákazníci budou mezi sebou dodržovat dvoumetrové rozestupy. Ve stejném režimu by se měla otevřít i knihkupectví.

Pro divadla a kina se ale s přechodem na třetí stupeň protiepidemického systému nic nemění, tam by diváci mohli přijít do hlediště nebo do kinosálu až s přestupem země do druhého stupně. 

Katolíci ve Francii napadli omezující limit účastníků bohoslužeb u soudu

Jiná situace je ve Franici, kde nejvyšší správní soud nařídil dnes vládě, aby do tří dnů přezkoumala svůj výnos, kterým omezuje počet věřících na náboženských obřadech na 30 osob. Na soud se v pátek obrátili představitelé katolické církve, kteří opatření považují za "ne nezbytné, nepřiměřené a diskriminační," napsala dnes agentura AFP.

Ve Francii platí od soboty mírnější opatření v rámci boje s epidemií covidu-19, otevřela se například většina obchodů. Pro náboženská setkání stát určil hranici 30 osob na jednom místě, ale vzhledem k velikosti kostelů to představitelé katolické církve považují za zbytečně přísné. O možnosti změnit toto omezení bude premiér Jean Castex jednat v neděli večer se zástupci Francouzské biskupské konference (CEF).

Počet lidí na bohoslužbách bude v Česku i Francii záviset na velikosti kostela

Ilustrační foto: kaple Notre Dame du Haut ve francouzském Ronchamp od slavného architekta Le Courbusiera

"Pokud do kostela svatého Sulpicia, který má 6170 metrů čtverečních, smí jen 30 osob, každý má pro sebe 205 metrů čtverečních, zatímco v obchodech je to osm metrů," řekl deníku Le Monde profesor Franck Bouscau.

Debatu mezi oběma stranami se pokusila uklidnit Pascale Légliseová z ministerstva vnitra. V kostele podle ní lidé sedí jeden vedle druhého a lze je srovnávat spíše s divadly, než s obchody a kulturní prostory jsou zatím ve Francii také uzavřené, píše Le Monde. Některé francouzské kostely se rozhodly nařízení nerespektovat a adventní liturgie i přes zákaz uspořádat, píše Le Monde.

Po setkání s představiteli církví premiér Castex nakonec oznámil, že pro kostely a další církevní stavby bude nejspíš platit omezení šesti metrů čtverečních na osobu, namísto stávající hranice 30 osob na jedno setkání. Vláda má na změnu čas do čtvrtečního rána, kdy vyprší třídenní lhůta, kterou dal vládě francouzský nejvyšší správní soud.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)