Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež jmenoval třináct nových kardinálů. Stal se jím i papežský kazatel Cantalamessa

Ze světa / kir / ČTK, radiovaticana.cz / 1. prosince 2020 0:46
Papež jmenoval třináct nových kardinálů. Stal se jím i papežský kazatel Cantalamessa

papežský kazatel Raniero Cantalamessa
Autor: www.facebook.com/P. Raniero Cantalamessa

Vatikán - Papež František jmenoval v sobotu 13 nových kardinálů. Jedním z nich je washingtonský arcibiskup Wilton Gregory, který se stal prvním kardinálem Afroameričanem. Ve skupině byli duchovní z Afriky, Evropy, Asie a Latinské Ameriky. Dva asijští kardinálové kvůli koronavirové epidemii do Říma nepřijeli.

Na slavnostním zasedání sboru kardinálů bývají většinou tisíce přítomných, dnes si mohli nově jmenovaní do baziliky svatého Petra kvůli epidemii pozvat každý maximálně deset hostů. Papež novým kardinálům předal prsten a kardinálský červený biret.

Ve skupině je devět mužů mladších 80 let - ti budou mít právo zasedat v konkláve při případné volbě nového papeže.

Pro Františka byla í konzistoř (shromáždění kardinálů) už sedmá od jeho jmenování papežem v roce 2013. Ze současných 128 možných členů papežského volebního sboru jmenoval František 57 procent. Osmnáct z jím jmenovaných pochází ze zemí, jež dosud nikdy zastoupení mezi kardinály neměly. Jak píše agentura Reuters, s každou konzistoří tak Argentinec František zvyšuje šanci na to, že jeho nástupce stejně jako on nebude z Evropy.

Ve svém kázání František přítomné vyzval, aby nadále upírali zrak k Bohu, vyhýbali se jakékoli korupci a nepodlehli světskému způsobu života. Všichni, kdo byli v bazilice, až na Františka, měli roušky. Jmenovaní si je sejmuli jenom když poklekli před papežem; podle Reuters jediný Gregory tak neučinil. Byl jedním z několika nových kardinálů, kteří museli před dnešním jmenováním strávit ve Vatikánu deset dní v karanténě.

Arcibiskup Gregory upozornil, že papež "jmenoval kardinály ze zemí, které je předtím nikdy neměly, a evidentně chce, aby složení kardinálského sboru bylo odrazem velké různorodosti (katolické) církve". Nově jmenovaní kardinálové působí vedle Itálie, Vatikánu a USA také mimo jiné v Bruneji, Chile, Rwandě a na Filipínách.

Kardinálem se stal i papežský kazatel Cantalamessa

Ze třinácti mužů, které papež František minulou sobotu přiřadil do kardinálského sboru, je v české církvi patrně nejznámější papežský kazatel, Raniero Cantalamessa, a to též díky četným knižním překladům a účasti na Katolické charismatické konferenci. Papež František vyhověl jeho přání o dispens od povinnosti biskupského svěcení po kardinálském jmenování, již v roce 1962 ustanovil papež Jan XXIII. „Chci zemřít ve svém františkánském hábitu, což by mi jako biskupovi asi stěží povolili“, uvedl italský kapucín v deníku Avvenire podle překladu české sekce radia Vatikán.

„Považuji své jmenování za uznání důležitosti Božího slova v církvi, spíše než mojí osoby, vzhledem k tomu, že má dosavadní služba církvi spočívala  – a na výslovné papežovo přání i nadále bude spočívat – v hlásání evangelia,  počínaje Papežským domem." Jak v italském listě popisuje nově jmenovaný kardinál Cantalamessa, purpurový biret nijak neovlivní klauzurní styl jeho života, vzhledem k tomu, že kardinálům starším osmdesáti let nepřísluší v římské kurii zvláštní úřady či úlohy.  Udělení dispensu od biskupského svěcení před převzetím kardinálského titulu je poměrně vzácné – papež František tak dosud učinil pouze v jediném případě albánského kardinála Ernsta Simoniho. Předchozí papežové schválili tuto výjimku u kardinálů starších osmdesáti let a v naprosté většině řeholníků.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)