Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Dělníci čistí půdu břeclavské kaple od tun holubího trusu. Farnost řeší i dilema s netopýry

Kraje: Jihomoravský / kir / ČTK / 2. prosince 2020 20:33
Dělníci čistí půdu břeclavské kaple od tun holubího trusu. Farnost řeší i dilema s netopýry

kaple sv. Cyrila a Metoděje Břeclav
Autor: www.pamatkovykatalog.cz

Břeclav - Specializovaná firma v těchto dnech pracuje na čištění půdy kaple svatého Cyrila a Metoděje poblíž nádraží z Břeclavi. Klenbu novogotické stavby z roku 1856 totiž tíží několik tun holubího trusu a mrtvých ptačích těl. ČTK to řekl farář Římskokatolické farnosti Břeclav Pavel Römer.

"Problém zjistili na jaře, když se v sakristii při poryvu větru otevřela dvířka na půdu a z nich se vyvalilo množství holubího trusu. Zjistilo se, že podlaha půdy je pokrytá souvislou vrstvou trusu, která může mít objem přibližně 120 kubíků a váží nejspíš několik tun," popsal Römer.

Specializovaná firma nyní na místě tři dny trus odsává. Práci specialistům komplikují mrtvá těla holubů, kvůli nimž museli použít odsávací hadici s větším průměrem. U vchodu na půdu byla vrstva nejvyšší, dosahovala až jednoho metru, po celé půdě pak tvoří jednolitou půlmetrovou vrstvu.

Za odstranění několika tun trusu, které by mohly narušit statiku klenby, zaplatí farnost 300.000 korun. Na práce přispělo město částkou 200.000 korun, dotaci poskytl i Jihomoravský kraj.

"Záchrana tohoto objektu je cílem vedení města, protože takových objektů ve městě moc nemáme. S kaplí počítáme také v novém konceptu řešení prostoru před břeclavským nádražím, chceme ji také otevřít veřejnosti pro koncerty a prezentaci umělecké školy. Při rozhodování převážil veřejný zájem," uvedla mluvčí břeclavské radnice Jana Pelcová.

Holubi se do prostoru půdy dostávají rozetovým oknem, které nechá farnost zabezpečit, aby holubi půdu znovu nezanesli. Nemůže jej ale opatřit pouze obyčejnou sítí. Na půdě kaple totiž přebývají také netopýři a pro ně musí být průlet na půdu zachován. "Máme k dispozici nákres, jak by takový průlet měl vypadat, aby jím prolétl netopýr, ale holub už ne," dodal farář Pavel Römer.

Novogotická kaple svatého Cyrila a Metoděje slouží k bohoslužbám hlavně v letním období, protože v ní není žádné topení. Mše se v ní koná i na svátek patronů, kterým je zasvěcená. Od konce 2. světové války až do roku 1995 sloužila jako hlavní svatostánek pro břeclavské věřící, kteří nechtěli dojíždět do Poštorné. V roce 1995 byl posvěcen nový kostel svatého Václava, který stojí na místě původního gotického svatostánku zničeného na konci války. Kapli nechali v roce 1856 postavit Lichtenštejnové.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)