Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Lednové týdny modliteb za jednotu probíhají převážně on-line

Domácí zpravodajství / mv / Getsemany.cz / 7. ledna 2021 10:37
Lednové týdny modliteb za jednotu probíhají převážně on-line

Ilustrační foto: představitelé církví při ekumenické bohoslužbě
Autor: Clovekavira.cz / Petr Polanský

Česká republika -

Týden modliteb za jednotu křesťanů připravily sestry z protestantského kláštera

Již více než sto let se v termínu od 18. do 25. ledna koná v katolické církvi Týden modliteb za jednotu křesťanů. Od 60. let 20. století tento druhý modlitební týden společně organizují Světová rada církví a Papežská rada pro jednotu křesťanů, uvádí časopis Getsemany v aktuálním lednovém čísle. Dekret o ekumenismu II. vatikánského koncilu z roku 1964 společnou modlitbu označuje za „duši ekumenického hnutí“, za velmi účinný prostředek k vyprošení milosti jednoty a za autentický výraz společenství, které mezi křesťany existuje na základě společného křtu. Koncilní otcové katolickým věřícím kladli na srdce, že při některých zvláštních příležitostech, jako jsou modlitby za jednotu a ekumenická shromáždění, „je dovoleno a přímo žádoucí, aby se katolíci spojili v modlitbě s odloučenými bratry“. Texty pro Týden modliteb za jednotu křesťanů v roce 2021 připravila ekumenická ženská komunita v Grandchamp ve Švýcarsku (pozn.red. O komunitě magazín Christnet psal již vícekrát). Za téma sestry zvolily text „Zůstaňte v mé lásce, a ponesete hojné ovoce“, který vychází z Janova evangelia 15,1–17 a shrnuje povolání této komunity věnovat se modlitbě, smíření a jednotě církve i lidské rodiny. Český překlad materiálů pro týden modliteb je k dispozici na stránkách Ekumenické rady církví v ČR.

Lednové týdny modliteb za jednotu probíhají převážně on-line

Ilustrační foto: motiv z ekumenické bohoslužby v Brně z ledna minulého roku
Autor: Clovekavira.cz / Petr Polanský

Alianční týden 

Ve dnech 10.–17. ledna se uskutečnil Alianční týden modliteb, který se koná od poloviny 19. století Motivem letošního týdne modliteb byla motto "Tváří v tvář". Jak uvádí materiál připravený Českou evangelikální aliancí (ČEA): „Právě pojem tváře je přitom jedním z důležitých biblických motivů spojený s tématy blízkosti, přítomnosti, bezprostřednosti, hledání a vztahu.“ Proto bude týden inspirován texty, kde Boží tvář nebo setkání tváří v tvář s Bohem či lidmi hrálo v Písmu nějakou zajímavou roli: „Setkáme se Kainem skrývajícím se před Boží tváří, zápasícím Jákobem, rozzářenou tváří Mojžíše, Jobem vyhlížejícím Boží tvář i Ježíšem nastavujícím tvář nepřátelům.“ Zároveň budou modlitební témata reflektovat i zkušenosti a výzvy spojené s covid-19 a potřebami, které epidemie vyvolala. Materiál počítá s organizací setkání prostřednictvím online aplikace Zoom. S aliančním týdnem je tradičně spojena finanční sbírka, jejíž výtěžek je určen pro rozvoj Evangelikálního fóra, které ČEA každoročně pořádá ve spolupráci s Evangelikálním teologickým seminářem. Letošní fórum se uskuteční 17.–19. února na téma „Hluboká církev“. Materiály k Aliančnímu týdnu modliteb jsou k dispozici na webu ČEA

Související článek: K týdnu modliteb za jednotu křesťanů

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)