Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Sázava byla unikátním střediskem písemnictví a liturgie. Dnes klášter chystá novou turistickou trasu

Archiv zpráv / kir / ČTK / 23. ledna 2021 10:28
Sázava byla unikátním střediskem písemnictví a liturgie. Dnes klášter chystá novou turistickou trasu

Sázavský klášter
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Sázava (Benešovsko) - Sázavský klášter chystá novou prohlídkovou trasu, která návštěvníkům ukáže opatskou kapli, půdy a vyhlídkovou neorenesanční věž. Otevřena by mohla být do tří let, nejprve je nutné prostory zrekonstruovat. Brzy by mělo být vydáno stavební povolení a během letošního roky by mohly práce začít. ČTK o tom informovala kastelánka Jaroslava Matoušová.

Sázavskému klášteru loni kvůli koronavirové pandemii klesla návštěvnost zhruba o 35 procent. Na prohlídky nebo placené kulturní akce menšího rozsahu dorazilo 9300 lidí, příjmy ze vstupného klesly o 30 procent. Odloženy nebo zrušeny musely být větší kulturní akce, přes léto však klášter pořádal hodně drobných interaktivních programů. Šlo například o tvořivé dílny pro maximálně deset lidí, zaměřené na malování vitráží, léčivé byliny nebo gravírování sklenek.

"Pomůcky a materiál jsme sháněli, sbírali, sušili, vytvářeli modely a podobně v období jarní uzávěry. Programy se osvědčily a budeme v nich pokračovat, nejen pro jednotlivce, ale až situace dovolí, též pro kolektivy škol, školek i seniory," uvedla Matoušová. V létě mají být také spuštěny videoprohlídy s využitím středověkých kulis známé počítačové hry Kingdom Come: Deliverance, která se odehrává v Čechách v době Václava IV.

Sázavský areál má z historických důvodů několik vlastníků. Od 60. let část, která patří státu, spravuje památkový ústav. V restitucích byly navráceny budova fary a kostel sv. Prokopa Římskokatolické farnosti Sázava - Černé Budy a menší část konventu, prelatura a část zahrad pak benediktinskému opatství v Praze Emauzích. Benediktini ale dnes klášter neobývají. Areál, který spravuje farnost, se opravuje.

Poutník Prokop založil v Sázavě na začátku 11. století družinu, kterou později kníže Oldřich povýšil na konvent řehole sv. Benedikta. V roce 1032 byly také postaveny první částečně soukromé klášterní budovy. Téměř tři čtvrtiny století v ní žili slovanští mniši, Sázava tehdy představovala jedinečné středisko staroslověnského písemnictví a liturgie. V roce 1096 se v klášteře usídlili pražští latinští mniši, nadále ale zůstal centrem duchovní i literární vzdělanosti a rozvoje uměleckých řemesel. Osud kláštera se uzavřel v roce 1785, kdy ho Josef II. zrušil.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)