Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Evangelíci vyzvali k podpoře lidských práv v Bělorusku

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 27. ledna 2021 21:46
Evangelíci vyzvali k podpoře lidských práv v Bělorusku

Ilustrační foto
Autor: Artem Podrez

Praha - Českobratrská církev evangelická dnes vyzvala k podpoře lidských práv v Bělorusku. V zemi již více než půl roku lidé protestují proti diktátorskému režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. Čeští evangelíci chystají společnou bohoslužbu, spolupracují s místní běloruskou komunitou a na tamní situaci chce evangelická církev upozorňovat i v rámci Evropské unie a prostřednictvím mezinárodních ekumenických organizací. Hledáme cesty, jak konkrétní potřebné podpořit finančně. ČTK o tom dnes informoval mluvčí církve Jiří Hofman.

Běloruskem zmítají od loňského léta protesty proti autoritářskému režimu Lukašenka, který se po srpnových prezidentských volbách znovu nechal vyhlásit vítězem hlasování. Opozice pokládá volby za zfalšované, jejich výsledky odmítla uznat i Evropská unie, která uvalila sankce na Lukašenka a jeho spolupracovníky, podezřelé ze zfalšování voleb a porušování lidských práv během potlačování protestů.

Demonstranti požadují Lukašenkovu demisi, osvobození politických vězňů a nové volby. Lukašenko, který vládne zemi již od roku 1994 a který se nadále těší podpoře Ruska, odmítá toto volání vyslyšet a stejně tak odmítá i ústupky opozici. Namísto toho hovoří o nové ústavě, kterou by Bělorusové schvalovali v referendu, což opozice pokládá jen za zdržovací taktiku.

„Přicházíme s touto výzvou v čase, kdy mezinárodní pozornost kolísá a protestující čelí značnému vyčerpání. Zásadní zlom v zemi nenastal a zdánlivě se nic neděje. O to více považujeme jako církev za důležité běloruský lid různými způsoby podporovat. Chystáme společnou bohoslužbu, spolupracujeme s místní běloruskou komunitou. Na neblahou situaci v zemi chceme upozorňovat ve veřejném prostoru i v rámci Evropské unie a prostřednictvím mezinárodních ekumenických organizací. Hledáme cesty, jak konkrétní potřebné podpořit finančně,“ uvedli čeští evangelíci.

„Kéž nám vlastní složitá situace spojená s pandemií nezakrývá výhled na ta mnohá místa ve světě, kde se děje bezpráví, pronásledování a nesvoboda.“

Českobratrská církev evangelická (ČCE) je druhou největší církví v ČR. Navazuje na tradici české reformace, husitské hnutí i Jednotu bratrskou. Vznikla v roce 1918 spojením dvou evangelických církví povolených tolerančním patentem z roku 1781. K farářské službě pověřuje ČCE muže i ženy.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)