Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež za měsíc navštíví Irák. Přiveze vzácný rukopis, který unikl teroristům z IS

Ze světa / kir / ČTK / 11. února 2021 13:47
Papež za měsíc navštíví Irák. Přiveze vzácný rukopis, který unikl teroristům z IS

Vatikán - Papež František při své březnové cestě do Iráku přiveze nazpět vzácný rukopis z 14. či 15. století, který unikl okupaci teroristické organizace Islámský stát (IS). Knihu se podařilo s pomocí církevních kruhů poslat do Itálie, kde byla zrestaurovaná, uvedla dnes agentura AFP. Papež František navštíví Irák od 5. do 8. března.

"Jsme rádi, že jsme knihu předali Jeho Svátosti, aby se mohla vrátit domů," uvedla představitelka křesťanské organizace FOCSIV, která se na transportu rukopisu z Iráku podílela.

Papež za měsíc navštíví Irák. Přiveze vzácný rukopis, který unikl teroristům z IS

Ilustrační foto: starokřesťanský klášter sv. Eliáše v Mosulu
Autor: Wikipedia.org / Doug / Wikimedia Commons

Rukopis známý pod názvem Sidra pochází z iráckého města Karakoš. Tuto oblast v letech 2014 až 2017 okupovala teroristická organizace Islámský stát. Její bojovníci často ničili náboženské a umělecké předměty, které podle nich nebyly v souladu s jejich vírou. Před organizací byl rukopis zachráněn místními faráři, kteří ho pak předali biskupovi v Mosulu.

Rukopis byl sepsán ve 14. či 15. století v aramejštině a obsahuje liturgické modlitby. Když dílo dorazilo do Itálie, bylo ve velmi špatném stavu. Kniha si tak vyžádala rozsáhlé restaurační práce expertů italského ministerstva kultury. Práce na rukopisu trvala deset měsíců.

Po konci okupace IS se křesťané do provincie Ninive, pod kterou město Karakoš spadá, vrátili jen v malém počtu, a to kvůli přetrvávajícímu napětí, napsala agentura AFP. Papež František má v plánu provincii navštívit. V Iráku má jednat také s prezidentem Barhamem Sálihem či významným šíitským duchovním Alím Sistáním.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)