Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Brněnské biskupství koupilo nákupní galerii Velký Špalíček

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 13. února 2021 11:40
Brněnské biskupství koupilo nákupní galerii Velký Špalíček

Obchodní dům Velký Špalíček v Brně
Autor: velkyspalicek.cz

Brno - Brněnské biskupství koupilo od společnosti Generali Immobilien nákupní galerii Velký Špalíček v centru města. Velký Špalíček vidí nejen jako místo k nákupům a zábavě, ale také prostor pro setkávání a volnočasové aktivity. Výhodou je také blízkost sídla biskupství a katedrály na Petrově.

Biskupství do nemovitosti vložilo část peněz, které získalo z náhrad za majetek nevydaný v církevních restitucích. Navíc si vzalo bankovní úvěr, uvedla mluvčí biskupství Martina Jandlová. Hodnota transakce, na kterou upozornil deník E15, není známá.

„Brněnské biskupství se účastnilo transparentního výběrového řízení a prodejní cena byla cena tržní - tedy cena obvyklá. Biskupství věnovalo této transakci náležitou pozornost a angažovalo významné poradenské firmy tak, aby mělo jistotu, že předmět prodeje bude řádně prověřen a kupní cena bude skutečně tržní,“ uvedla Jandlová.

Výnos z nemovitosti plánuje biskupství využít k dlouhodobému financování hlavních činností církve, pastorace, vzdělávání a sociálních služeb. Jandlová zmínila také nutnou údržbu památek.

Podle manažerky galerie Věry Katolické se s novým vlastníkem zatím nic nemění. „Fungujeme tak, jak jsme fungovali dosud. Jedná se jen o změnu vlastníka a názvu. Myslím, že normální člověk to ani nepozná, skladba služeb se zatím nezmění, ale přesně to ví nový vlastník,“ řekla ČTK.

Velký Špalíček je projektem z druhé poloviny 90. let. Vyrostl v místech někdejší středověké zástavby, vybombardované za druhé světové války. Slavnostní otevření se konalo v roce 2001. Investor, společnost Intercom s mezinárodním kapitálem, tehdy uváděl, že komplex má plochu 15.675 metrů čtverečních a náklady dosáhly miliardy korun.

Část odborné i laické veřejnosti projekt kritizovala. Slavnostní otevření doprovázel protest včetně házení rajčat na tehdejšího primátora Petra Duchoně (ODS).

V komplexu jsou desítky obchodů, multikino, podzemní garáže, restaurace i kanceláře. Systémem pasáží a průchodů lze projít z Panské ulice směrem na Starobrněnskou i Dominikánskou ulici a Šilingrovo náměstí.

Nákup Velkého Špalíčku je pro biskupství první velkou samostatnou investicí. Dosud vkládalo finance do menších nemovitostí, lesů a zemědělské půdy. Dále pak náhrady za nevydaný církevní majetek průběžně investuje do různých fondů. Další rozvoj Velkého Špalíčku chce biskupství v následujících měsících analyzovat a vyhodnocovat za účasti specialistů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 51)