Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Anketu Dobrá kniha Katolického týdeníku jednoznačně vyhrál knižní rozhovor s Tomášem Petráčkem

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 2. března 2021 21:35
Anketu Dobrá kniha Katolického týdeníku jednoznačně vyhrál knižní rozhovor s Tomášem Petráčkem

Český katolický teolog, kněz a církevní historik Tomáš Petráček
Autor: Martin Staněk

Praha - Katolický týdeník každoročně pořádá literární anketu Dobrá kniha, vítězem letošního ročníku se stal knižní rozhovor Martina Bedřicha s historikem a katolickým knězem Tomášem Petráčkem s názvem Naděje v dějinách z nakladatelství Vyšehrad. Pro knihu hlasovalo 23 osobností. Na druhém místě s 9 hlasy skončila kniha Richarda Rohra Univerzální Kristus. Na děleném třetím místě skončily fejetony jezuity Jana Rybáře Rybář na poušti (Grantis) a knižní rozhovor s Ludmilou Javorovou Ty jsi kněz navěky (Portál), který vedl salesián Zdeněk Jančařík.

Podle týdeníku v anketě letos hlasovalo 94 osobností pro tři knihy, které pokládají za dobré knihy roku 2020. Každý z udělených hlasů měl stejnou hodnotu.

„Chtěl bych poděkovat Martinu Bedřichovi, je to naše společné dílo, který s tou myšlenkou přišel a vedení nakladatelství Vyšehrad, které se ji rádo chopilo. Vnímám jako povzbuzení, že se kniha šíří a přichází mnoho ohlasů, že pomáhá čtenářům orientovat se v současném dění a že ona naděje není jen v titulu knihy, ale osobní svědectví o ní objevují i vevnitř. A to, že ji ocenilo tolik osobností v takové konkurenci, potěší dvojnásob,“ okomentoval Petráček výhru pro magazín Christnet.eu. Během třiadvacetileté historie ankety víc hlasů získala jen kniha Miloše Doležala Jako bychom dnes zemřít měli o P. Josefu Toufarovi v roce 2012, tehdy pro ní hlasovalo 30.

„Uznání čtenářů naší knihy mě těší z několika důvodů. Nejde v ní myslím o žádná podbízivá, instantní moudra ani o snadné návody na rozumění světu. Někteří lidé mi přímo řekli, že se jim kniha nečetla dobře a že jí nerozumí. Takže věřím, že když už pro ni někdo hlasoval, tak upřímně a nehraně. Zadruhé mě to těší kvůli Tomášovi. V publicistických přestřelkách, v nichž se často ocitá, se snadno přehlédne, že má své postoje a názory opřené o mnohem hlubší zkušenost a důkladnější studium, než si mnozí samozvaní odborníci uvědomují. Chtěl jsem, aby se toto mohlo v našem rozhovoru přirozeně rozvinout. Doufám, že se to podařilo. A konečně zatřetí – nevěřím na křesťanství bez sporů a nesouhlasů, ale přál bych si, aby se tento permanentní a tak nutný vnitřní var a polemika odehrávaly na úrovni, mezi kompetentními lidmi otevřených myslí a srdcí. Snad zájem o to, o čem v knize hovoříme, pobídne čtenáře k tomu, aby svým osobitým způsobem přispěli k dialogu, který je neustále třeba,“ uvedl k výhře druhý z autorů rozhovoru Martin Bedřich, šéfredaktor nakladatelství Portál. 

Tomáš Petráček je katolický kněz, historik a teolog. Působí v Hradci Králové jako univerzitní kaplan, přednáší historii na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a na Pedagogické fakultě UHK v Hradci Králové, kde je vedoucím katedry kulturních a náboženských studií. Roku 2013 byl královéhradeckým biskupem Janem Vokálem ustanoven postulátorem procesu blahořečení P. Josefa Toufara.

Od července 2010 do března 2020 působil jako sídelní kanovník kapituly Všech svatých na Hradě pražském. Z funkce byl Petráček odvolán kardinálem Dominikem Dukou, kvůli kritice kázání prof. Petra Piťhy, probošta kapituly, které Piťha pronesl na svátek sv. Václava ve svatovítské katedrále v roce 2018. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)