Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Iráku se otevře kostel pro tamní křesťany, na který přispěli čeští katolíci

Ze světa / vlu / ČTK / 2. srpna 2021 21:21
V Iráku se otevře kostel pro tamní křesťany, na který přispěli čeští katolíci

Stavba nového kostela v Karakoši
Autor: ČBK

Praha - Nový kostel, na který přispěla česká katolická církev, budou mít od soboty 31. července křesťané z iráckého města Karakoš. Nový kostel bude zasvěcený Panně Marii, Matce naděje, jako výraz poděkování, že se mohli po válce s Islámským státem v roce 2018 vrátit do svých domovů. Uvedla to na své stránce Česká biskupská konference, která vyhlásila sbírku na pomoc křesťanům na Blízkém východě.

Stavba kostela Panny Marie, Matky naděje začala koncem ledna tohoto roku. Náklady na celý projekt stavby se odhadovaly na přibližně 380.000 dolarů. Katolická církev v ČR přispěla díky sbírce 200.000 dolarů. Tato sbírka se už několik let koná vždy na 6. neděli velikonoční, která je Dnem modliteb za pronásledované křesťany.

„V městě Karakoši žilo před válkou s Islámským státem přes 50.000 obyvatel, nyní jich je tam sotva polovina, i přesto jde vidět, že se tam buduje a město vzkvétá,“ dodává Petr Gatnar z olomouckého arcibiskupství, který nedávno iráckou Karakoš navštívil.

Obnovu Iráku a návrat obyvatel k běžnému životu podporuje i Charita Česká republika. Pomáhají především vracejícím se uprchlíkům obnovit jejich drobné podnikání či hospodářství. Zároveň jsou zapojeni v programu školního stravování, díky němuž i žáci z chudých rodin mohou chodit do školy, a pomáhají i s renovací obydlí, která byla zničena Islámským státem. Letos v březnu navštívil tato místa v Karakoši i papež František při své apoštolské cestě do Iráku.

Teroristická organizace Daeš („Islámský“ stát) byla celosvětovou hrozbou, na vrcholu moci byla v letech 2014 a 2015, kdy ovládala téměř polovinu území Sýrie a téměř třetinu Iráku. Do jeho čela se tehdy v iráckém Mosulu postavil vůdce abú Bakr Bagdádí. Tehdy ovládal území o rozloze 90.000 až 100.000 kilometrů čtverečních, což je přibližně rozloha Maďarska či Portugalska, kde žilo podle odhadů osm až 12 milionů lidí.

V Iráku byl Daeš definitivně poražen v prosinci 2017, v Sýrii v březnu 2019. Izolované skupiny nadále působí v Iráku a Sýrii, podporují jej i spřízněné skupiny třeba v Egyptě či Somálsku.

Při největším teroristickém útoku v Evropě, k němuž se Daeš přihlásil, zahynulo v listopadu 2015 v Paříži 129 lidí, v červenci 2016 při nejhorším útoku automobilem zemřelo v Nice 86 lidí. V květnu 2017 při sebevražedném útoku zahynulo na koncertě americké zpěvačky Ariany Grandeové v severoanglickém Manchesteru 22 lidí, k činu se rovněž přihlásil Daeš.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 47)