Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Hnutí Duha pořádá v Osoblažském výběžku tábor na opravu kostela

Kraje: Moravskoslezský / kir / ČTK / 3. srpna 2021 11:48
Hnutí Duha pořádá v Osoblažském výběžku tábor na opravu kostela

Kostel sv. Jiří v v Pelhřimovech na Bruntálsku v roce 2014
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Pelhřimovy (Bruntálsko) - Dobrovolníci v Pelhřimovech na Bruntálsku budou pokračovat v opravách zchátralého gotického kostela svatého Jiří. Ten jako jediný zůstal po zlikvidované obci Pelhřimovy na Osoblažsku. Dobrovolnického tábora se zúčastní asi 20 mladých lidí. Pracovat budou především na nových omítkách. ČTK to za Hnutí Duha Jeseníky, které kostel vlastní, řekl koordinátor Ivo Dokoupil.

"Celkem 20 účastníků již podvacáté přijede do bohem zapomenutého kouta Moravskoslezského kraje, aby svými silami přispěli k záchraně kostela, který byl ještě před pár lety odsouzen k zániku," uvedl Dokoupil. Dobrovolníci přijedou 8. srpna a pracovat budou týden.

Účastníci bydlí v obci Slezské Rudoltice a na práci na kostele dojíždějí na kolech. "Náš kostel je jedním z nejstarších dochovaných kostelů ve Slezsku. Za ta léta, co kostel zachraňujeme, jsme díky státu a sponzorům opravili střechu, strop, unikátní dřevěnou věž kostela, sakristii a kůr. Teď pracujeme na opravě vnitřních a vnějších omítek a začneme pokládat i první část modřínové podlahy," dodal.

Současně restaurátor Filip Menzel letos rekonstruuje malby z roku 1420 na východní stěně presbytáře. Kvůli chystané rekonstrukci podlahy budou v kostele archeologové provádět sondáže. "Kostel by se měl stát centrem našeho projektu obnovy vesnice Pelhřimovy na české straně hranice,“ uvedl Dokoupil

Hnutí Duha Jeseníky v roce 2005 získalo kostel, který jako jediná stavba zbyl po zaniklé obci Pelhřimovy, do své správy. Záchranné práce ale začaly už v roce 2002. Památka ze 13. století už má novou střechu i stropy. V části je znovu odkrytá a zrestaurovaná malba z roku 1420.

Obec Moravské Pelhřimovy byla zrušena začátkem 50. let. Po komunistickém převratu v roce 1948 se představitelé státu obávali intervence polské armády. Proto se rozhodli vylidnit nejbližší okolí státní hranice. V Pelhřimovech srovnali se zemí 66 domů. Zůstal jen kostel, který se ekologové nyní snaží zachránit.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)