Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Sněmovna odvolala Hanu Lipovskou z Rady České televize

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 18. září 2021 12:04
Sněmovna odvolala Hanu Lipovskou z Rady České televize

Hana Lipovská
Autor: repro tydeniku Hrot

Praha - Sněmovna na návrh svého volebního výboru odvolala z Rady České televize její členku Hanu Lipovskou. Důvodem bylo údajné porušení zákona o České televizi a ztráta nezávislosti, o níž tento zákon hovoří. Lipovská kandiduje v říjnových sněmovních volbách za uskupení Volný blok, jehož lídrem je nezařazený poslanec Lubomír Volný. Lipovská na facebooku uvedla, že Sněmovna má právo odvolat kteréhokoli člena Rady ČT, problémem jsou ale důvody jejího odvolání.

Lipovskou, která v radě veřejnoprávní televize vystupovala proti jejímu řediteli Petru Dvořákovi, poslanec Volný ve Sněmovně hájil. Jednání doprovodil incident, kdy Volného musela ze sálu vyvést ochranná služba. Pro odvolání hlasovalo 64 z 80 přítomných poslanců.

Lipovskou navrhla do rady Česká biskupská konference a Sněmovna ji zvolila loni v květnu. Už její kandidatura vzbudila kontroverze. Zhruba čtvrtina senátorů a vedení České křesťanské akademie tehdy vyzvaly české biskupy, aby návrh stáhli v souvislosti s tím, že Lipovská veřejně zpochybnila smysl existence veřejnoprávních médií.

Zákon o České televizi stanoví mimo jiné, že člen rady nesmí zastávat žádnou funkci v politických stranách, politických hnutích nebo občanských sdruženích, ani nesmí při výkonu své funkce v radě jejich jménem vystupovat nebo působit v jejich prospěch nebo ve prospěch jiných skupinových zájmů. Podle navrhovatelky tohoto bodu, poslankyně z klubu TOP 09 Olgy Sommerové (LES), porušila Lipovská zákon tím, že působí ve prospěch politického hnutí.

Rada ČT je orgán o 15 členech, jehož prostřednictvím veřejnost uplatňuje své právo kontroly tohoto veřejnoprávního média. Do působnosti rady náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtu ČT. Zákon o ČT stanoví, že návrhy kandidátů na členy rady předkládají Sněmovně organizace a sdružení představující kulturní, regionální, sociální, odborové, zaměstnavatelské, náboženské, vzdělávací, vědecké, ekologické a národnostní zájmy.

Rada má teď jen deset členů. Naposledy, k 16. září skončil mandát Zdeňku Šarapatkovi. Po odvolání Lipovské tak v radě zůstane jen devět členů. Volbu nových členů rady blokovala část sněmovní opozice. Předseda klubu KDU-ČSL Jan Bartošek hovořil o nutnosti dohody se sněmovní většinou na přijatelných kandidátech. Nové kandidáty tak vybere Sněmovna až po volbách.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)