Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy volí nového děkana. Vybírá mezi Novotným a Vopřadou

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 17. října 2021 13:02
Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy volí nového děkana. Vybírá  mezi Novotným a Vopřadou

Kandidáti na děkana Vojtěch Novotný a David Vopřada
Autor: Cirkev.cz / Voprada.cz / Vladimír Šigut Vu Minh Hieu

Praha - Jedna ze tří teologických fakult Univerzity Karlovy bude 20. října 2021 od 13:00 volit na mimořádném zasedání akademického senátu nového děkana. Volitelé se rozhodují mezi dvěma kandidáty, současným děkanem Vojtěchem Novotným a proděkanem pro vědu Davidem Vopřadou.

Své programy představili kandidáti na funkci děkana minulou středu na veřejném zasedání před členy akademické obce a zaměstnanci fakulty. Profesor Vojtěch Novotný, který se v únoru 2018 stal prvním laickým děkanem v historii, považuje poslední čtyři roky za období rozkvětu fakulty: „Když se ohlédnu za uplynulými roky, po které jsem měl tu čest stát v čele naší fakulty, jsem hrdý na to, čeho jsme společně dosáhli, a upřímně vděčný všem, kdo se o to zasloužili. Nelze nevidět, že jsme prožili období rozkvětu. Netvrdím, že se vše zdařilo bezvadně a že se nepotýkáme s různými problémy. Mám však za průkazné, že naše nasazení přineslo mnoho kladného, že se nám v úhrnu daří lépe a že jsme výrazně postoupili v naplňování vize fakulty kvalitní a prospěšné, svobodné a odpovědné, sebevědomé a sloužící, kreativní a spořádané, přitažlivé a inspirativní, moderní a tradiční,“ píše v úvodu volebního materiálu o poslání a perspektivách fakulty.

Druhý kandidát, římskokatolický kněz, teolog a kanovník Královské kolegiátní kapituly sv. Petra a Pavla na Vyšehradě David Vopřada na svém webu ke kandidatuře uvádí: „Na jedné straně chci navázat na množství úspěšně započatých činností, avšak současně se chci více zaměřit na výzvy, před nimiž Katolická teologická fakulta stojí. Nejvíce mi záleží na rozvoji sounáležitosti a soudržnosti s fakultou i v rámci rozhodování, podpory kreativity na různých úrovních fakulty, vnitřní komunikaci a na kvalitní vědeckou činnost.“ Vopřada chápe fakultu „v prvé řadě jako společenství lidí, kteří touží po poznání pravdy a rozvoji kompetencí … …součástí tohoto společenství je také děkan. Nezáleží jen na něm, a proto nemůže mnoho slibovat. Může ale vyjádřit, na čem mu záleží, jaké směřování bude pro fakultu prosazovat, může povzbuzovat sebe i kolegy k tomu, aby k určité podobě fakulty přispěli.“

Mezi Vopřadovými programovými body je i pravidelné „děkanské pivo“ se zaměstnanci a studenty fakulty. Jeho kandidaturu na funkci děkana podepsalo dohromady sedmnáct akademiků a studentů z Katolické teologické fakulty (KTF UK). 

KTF UK je zakládající fakultou dnešní Univerzity Karlovy. Kanonicky ji 26. ledna 1347 ustanovil papež Klement VI. a z moci římského a českého krále ji 7. dubna 1348 založil Karel IV. V roce 1950 byla ze svazku univerzity vyňata a v roce 1953 byla pod vynuceně změněným názvem Římskokatolická cyrilometodějská bohoslovecká fakulta přestěhována do Litoměřic. V roce 1990 byla znovu začleněna do svazku Univerzity Karlovy v Praze spolu s Evangelickou teologickou fakultou a Husitskou teologickou fakultou.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)