Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Arcidiecézní charita Praha zvažuje pomoc lidem na hranicích Běloruska a Polska

Ze světa / kir / cirkev.cz, red. / 15. listopadu 2021 11:24
Arcidiecézní charita Praha zvažuje pomoc lidem na hranicích Běloruska a Polska

Ilustrační snímek
Autor: www.cirkev.cz

Minsk, Varšava - Na hranicích mezi Běloruskem a Polskem jsou tisíce migrantů a uprchlíků. Z dostupných informací vyplývá, že noční teploty na místě klesly pod bod mrazu a dochází voda i jídlo.

Arcidiecézní charita Praha je v každodenním kontaktu se svými partnery v Bělorusku, kterými jsou národní Charita Bělorusko, Diecézní charita Vitebsk a Diecézní charita Grodno. Rovněž situaci konzultuje s velvyslancem ČR v Minsku Tomášem Pernickým.
 
Podle sdělení ředitele Charity Bělorusko Andreje Aniskijeviče, se problematice migrantů věnovalo zasedání běloruské biskupské konference, konané v pátek 12. listopadu. Biskupové v Bělorusku vyhlásili finanční a materiální sbírku na pomoc ohroženým lidem u hranice. Zároveň požádali místní národní Charitu o koordinaci a účinnou pomoc v uvedených kritických místech na hranicích.

Arcidiecézní charita Praha by se k této pomoci ráda připojila. Po dohodě s běloruskými partnery je nyní vyjednáváno, zda případné finance zaslané z ČR do Běloruska budou neprodleně uvolněny pro tuto pomoc. Úřady v Bělorusku běžně finanční prostředky zaslané z ČR na projekty pomoci několik měsíců přezkoumávají, poté mohou být teprve uvolněny. 

V tuto chvíli proto Charita finanční sbírku nevyhlašuje, ale kdo by chtěl již nyní podpořit její běloruské partnery v  pomoci chudým i migrantům, může přispět na speciální sbírkový účet Arcidiecézní charity ve prospěch Běloruska, č. ú. 749994/5500, VS 20 500.

Podle Charity události směřují k humanitární katastrofě, která se dotkne tisíců lidí včetně těhotných žen a dětí. Odehrávají se v době, kdy církev připomíná Světový den chudých. Je vyhlášen na neděli 19. listopadu a Papež František v této souvislosti upozorňuje: „Chudoba není nějaká abstraktní představa a chudí nejsou výplodem fantazie, jejich masivní přítomnost ve společnosti naopak vyžaduje řešení, plynoucí z tvořivého plánování.“

Arcidiecézní charita Praha pomáhá v Bělorusku již 17 let. Realizuje zde projekty pomoci chudým lidem, rodinám s dětmi v nouzi, seniorům a dalším znevýhodněným osobám. V současné době pomáhá 500 rodinám, osobám postiženým pandemií covid-19, seniorům Domova v Kryčevě a dalším. Veškerou pomoc realizuje díky dárcům, kteří Arcidiecézní charitu v uvedených projektech finančně podporují.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 85)