Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Katoličtí biskupové zakončili cestu ad Limina apostolorum do Itálie

Ze světa / kir / cirkev.cz, vatikannews, red. / 15. listopadu 2021 12:19
Katoličtí biskupové zakončili cestu ad Limina apostolorum do Itálie

ilustrační foto: biskupové ČBK po návštěvě u papeže Františka (podzim 2021)
Autor: Clovekavira.cz / Anna Guthrie

Řím, Vatikán, Assisi - V neděli dopoledne zakončili katoličtí biskupové návštěvu ad Limina apostolorum společnou bohoslužbou na Tiberském ostrově v bazilice sv. Bartoloměje. Hlavním celebrantem a kazatelem byl plzeňský biskup Tomáš Holub.

Podle cirkev.cz to byla poslední z řady bohoslužeb, které biskupové denně slavili během své návštěvy „u prahů apoštolů“. Symbolicky tak zakončili svou cestu do Říma přímo u hrobu apoštola Bartoloměje, který je v hlavním oltáři kostela. V boční kapli jsou uloženy ostatky sv. Vojtěcha, kterému byla dříve tato bazilika zasvěcena. V bazilice, které je rovněž zasvěcena novodobým mučedníkům, se v jedné z kaplí nachází i ostatky blahoslavené Restituty Kafkové. 

Po skončení děkovné bohoslužby u hrobu apoštola Bartoloměje se biskup Tomáš Holub na závěr pobytu biskupů v Římě a Vatikánu pro Vatikánský rozhlas zamyslel nad touto cestou: „Byl to nesmírně intenzivní týden. Myslím, že pro každého z nás i posilující. Na druhé straně i vyčerpávající. Vlastně drtivá většina návštěv na jednotlivých kongregacích byla věnována tomu, že my jsme se ptali a dostávali jsme odpovědi.

Vrcholem toho byl dialog s papežem. Ve dvouhodinovém setkání ve spontánní atmosféře nás František vybízel, abychom se ptali na cokoliv, co potřebujeme a chceme. A jak se ta atmosféra otevírala, tak se skutečně probralo mnoho věcí, což nás jako biskupy sjednotilo. Protože jsme vlastně všichni odcházeli s pocitem, že to bylo skvělé, že to byl zážitek rozhovoru s pastýřem, který naslouchá, ale který zároveň také má určité jasné vize, kudy dál. Který není bezradný, ale který podporuje to podstatné.“

Katoličtí biskupové zakončili cestu ad Limina apostolorum do Itálie

Bazilika sv. Františka v Assisi
Autor: wikipedia.org

Pouť biskupů do Assisi

V předposlední den apoštolské návštěvy ad Limina v sobotu 13. listopadu biskupové putovali společně s kněžími, seminaristy, řeholníky a laiky z koleje Nepomucenum a poutního domu Velehrad do Assisi. V den památky sv. Anežky České slavili liturgii v bazilice sv. Kláry. Hlavním celebrantem byl biskup Vlastimil Kročil, kázal biskup Pavel Posád. S českými poutníky se do Assisi vydal i bývalý apoštolský nuncius v ČR arcibiskup Giuseppe Leanza.

Do Assisi zavítal i papež

O den dříve navštívil Assisi i papež František. Svou páteční cestu zahájil nečekanou návštěvou kláštera klarisek, kde se soukromě setkal s klauzurovanými řeholnicemi sloužícími církvi modlitbou.

Poté se vydal do baziliky Panny Marie Andělské, kde mu jeden z chudých věnoval poutnickou hůl a plášť, aby dal najevo, že všichni přítomní jsou poutníky ve městě sv. Františka.

Následně vedl rozhovor s přibližně 500 chudými lidmi, kteří podle zpravodaje serveru vatikannews hráli roli skutečných protagonistů dne a kteří pocházejí z různých evropských národů. Mnozí z nich jsou bezdomovci, nezaměstnaní nebo migranti. Cesta se uskutečnila těsně před nedělní oslavou pátého Světového dne chudých. Po setkání následovala půlhodinová přestávka, během níž bylo přítomným nabídnuto i vydatné občerstvení.

Papež František a chudí se pak vrátili do baziliky na modlitební bohoslužbu. V úvodu bohoslužby papež připomněl, jak mnoho světců – včetně svatého Františka, svaté Kláry a blahoslaveného Carla Acutise, kteří jsou úzce spjati s Assisi – zasvětilo svůj život chudým a nejopuštěnějším, následujíce hlas Páně.

Na závěr bohoslužby papež František daroval každému z 500 chudých lidí batoh naplněný oblečením, obuví, bundami a rouškami. Poté požehnal kámen, který bude věnován útulku pro bezdomovce, a vrátil se domů do Vatikánu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 81)