Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kameny zmizelých v Trutnově připomínají šest obětí holokaustu

Kraje: Královéhradecký / kir / ČTK, red. / 16. listopadu 2021 21:32
Kameny zmizelých v Trutnově připomínají šest obětí holokaustu

Nově odhalený Kameny zmizelých v Trutnově
Autor: facebookový profil města Trutnov

Trutnov - Radnice v Trutnově v pondělí v ulicích města odhalila šest tzv. Kamenů zmizelých. Poprvé se připojila do mezinárodního projektu Stolpersteine Guntera Demniga. Město tím uctilo památku Ernsta Altschula, Pinkase Flesche, Marty Fleschové, Otto Flesche, Julia Kohna a Leopoldiny Kohnové, kteří při holokaustu zahynuli v koncentračních táborech. ČTK o tom dnes informovali zástupci radnice. Tři kameny byly odhaleny v podloubí v ulici Jihoslovanská před čp. 26, dva v ulici Slezská a jeden na Krakonošově náměstí.

"Jsou to první Kameny zmizelých, které v Trutnově máme. Rádi bychom v této iniciativě pokračovali i v dalších letech," uvedl starosta města Ivan Adamec (ODS).

Radnice ve spolupráci s Muzeem Podkrkonoší v Trutnově tvoří seznam dalších obětí holokaustu, které by bylo možné připomenout.

"Vždy jedna kostka je věnována jedné oběti. Instalují se do dlažby před dům, kde oběť žila, pracovala či významně působila," uvedla mluvčí radnice Michaela Dědková.

Rozmisťovaní kamenů zmizelých je mezinárodní iniciativa, která vzešla od německého umělce Guntera Demniga. První kámen usadil 16. prosince 1992 před radnicí v Kolíně nad Rýnem. Od roku 2008 jsou umisťovány i v České republice. Do dlažby pokládané kameny zmizelých jsou známy pod německým názvem Stolpersteine, tedy obrazně řečeno kameny, o které se má zakopnout. Po Evropě jsou jich už desítky tisíc. Kameny mají ukázat, že oběťmi holokaustu byli konkrétní lidé.

Téměř všichni židovští obyvatelé Trutnova byli zavražděni během šoa, hrstka navrátilců se po válce odstěhovala (zejména do Izraele). Trutnovská synagoga, byla vypálena a zbořena nacisty při tzv. Křišťálové noci. Dnes ve městě nežije ani jedna osoba hlásící se k židovství. 

Židovskou komunitu ale i po válce vysídlené obyvatele převážně německého města každý rok připomíná i festival česko - německé - židovské kultury, který pořádá místní sbor Českobratské církve evangelické ve spolupráci s městem.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
21%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 43)