Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Červeně nasvícené budovy připomenou pronásledované věřící

Domácí zpravodajství / kir / cirkev.cz, red. / 24. listopadu 2021 11:24
Červeně nasvícené budovy připomenou pronásledované věřící

Ilustrační foto - červeně nasvícený Nový kostel v Litomyšli
Autor: Facebook.com / Daniel Kvasnička

Praha, Brno, Ostrava - 24. listopad se bude nést v duchu mezinárodní iniciativy Červená středa, která se bude v České republice letos konat již počtvrté. Tradiční mezinárodní konference v Praze se letos zúčastní také významní zahraniční řečníci, například Lord David Alton, člen britského parlamentu, nebo dominikán br. Olivier Poquillon z rehabilitační mise v iráckém Mosulu. Novinkou v pražském programu bude benefiční koncert na obnovu církevní budovy v Iráku. 

Konference se bude konat ve Vlasteneckém sále pražského Karolina od 13.00 hodin. V 18.00 hodin se následně ve Velké aule Karolina uskuteční tradiční židovsko-křesťanská modlitba, po které bude od 18.30 následovat průvod kolem červeně nasvícených budov na pražském Starém Městě.

 
Připomenutí pronásledováných pro náboženskou víru
   
Červená středa je mezinárodní iniciativa, jejíž smyslem je veřejně si připomenout všechny, kdo jsou ve světě pronásledováni pro své náboženské přesvědčení. Znakem je rozsvícené červené světlo, které symbolizuje krev trpících pro víru. Lidé v tento den také zapalují svíčky nebo nasvěcují významné budovy červeným světlem.
Česká biskupská konference se tak společně s Ekumenickou radou církví v ČR a Federací židovských obcí v ČR připojuje k iniciativě křesťanské organizace Aid to the Church in Need. Akce se koná na dalších místech ve světě – mj. v Londýně, Bratislavě, Vídni, Budapešti, na Filipínách.

Do letošního ročníku se již nyní přihlásilo přes 50 kostelů, synagog, sborů a veřejných institucí. Dnes večer se načerveno nasvítí třeba kostel Povýšení sv. Kříže v Prostějově, evangelický kostel v Děčíně, kaple Nového Adalbertina v Hradci Králové, kostel svatého Jana Nepomuckého v Hluboké nad Vltavou, Nová Synagoga v Liberci nebo Pravoslavný kostelík v horách v Horní Lipové. V Praze bude opětovně nasvícen Černínský palác, Petřínská rozhledna, Rudolfinum, Karolinum, Staronová synagoga nebo kostel sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí.

Benefiční koncert je letos novinkou

V rámci Červené středy se bude letos poprvé konat v Lichtenštejnském paláci Hudební akademie múzických umění od 20.00 hodin také benefiční koncert, na němž zazní dílo Petra Ebena Labyrint světa a ráj srdce. 
Koncert bude živě přenášet TV Noe, která bude provozovat i živé dárcovské call centrum, ale darovat je možné z pohodlí domova přes dárcovské SMS i přispěním přímo na účet. Darovat na účel benefičního koncertu lze také již nyní jednoduše přes portál Darujme.cz.

Koncert pořádají organizátoři Červené středy ve spolupráci s Charitou Česká republika. Výtěžek půjde na obnovu misie při kostele Panny Marie s hodinami ve starobylém centru Mosulu. Opravu kostela podpořily již Spojené arabské emiráty a pod dohledem UNESCO se na ní společně podílejí místní křesťanští i muslimští pracovníci. Na obnovu ekonomického zázemí misie však finanční prostředky chybějí. V budově v těsném sousedství kostela dříve fungovaly obchody, jejichž výnos přispíval právě k financování každodenního provozu tamní dominikánské misie. Protože jsou ale nyní obchody zničené, misie nemá v místě žádné další potřebné prostředky na provoz.

 

Více informací k dispozici na novém webu www.cervenastreda.cz.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 73)