Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Biskup Václav Malý dostal nejvyšší francouzské vyznamenání Řád čestné legie

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 28. listopadu 2021 0:54
Biskup Václav Malý dostal nejvyšší francouzské vyznamenání Řád čestné legie

Pomocný biskup pražský Václav Malý
Autor: Člověk a víra / Jakub Šerých

Praha - Biskup Václav Malý, jedna z významných postav československého disentu a sametové revoluce, převzal v pátek na francouzském velvyslanectví v Praze nejvyšší francouzské státní vyznamenání, Řád čestné legie. ČTK to řekl jeho sekretář Jan Rückl. Vyznamenání získal biskup Malý zejména za osobní nasazení v prosazování lidských práv. O udělení řádu v hodnosti rytíře rozhodl letos v červnu francouzský prezident Emmanuel Macron.

Malý ve svém poděkování mimo jiné připomněl, jak důležité bylo pro chartisty setkání s prezidentem Francoisem Mitterandem v prosinci 1988 právě na pražském velvyslanectví. S vděkem vyzdvihl významnou morální podporu novináře Pavla Tigrida a jezuity Petra Koláře, kteří žili tehdy v Paříži. Vděk vyjádřil i francouzským novinářům, kteří chartisty navštěvovali, i diplomatům, kteří působili na zdejším velvyslanectví.

Václav Malý, pomocný biskup pražský, signatář Charty 77, se stal jednou z tváří listopadových událostí roku 1989, když moderoval velké demonstrace na pražské Letné. Společnost se snaží motivovat i nyní. Jezdí do zemí, ve kterých jsou političtí vězni, a v roce 2019 při protivládních demonstracích na Letné mimo jiné řekl: "Někteří si mysleli, že se lidé stanou lepšími, pokud se jim bude ekonomicky dařit lépe. Mezi tím ale žádný přímý vztah není."

Řád čestné legie je vyznamenáním za vynikající civilní nebo vojenské zásluhy o francouzský národ. Francie tak oceňuje své občany i cizince. K vyznamenaným Čechům patří bývalý náčelník generálního štábu Petr Pavel, někdejší premiéři Vladimír Špidla a Petr Pithart, bývalá ombudsmanka Anna Šabatová nebo předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. V úterý v Praze řád převzala soudkyně Ústavního soudu Kateřina Šimáčková, která má v prosinci nastoupit k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)