Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ranní roráty zvou k adventnímu rozjímání

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, red. / 29. listopadu 2021 12:51
Ranní roráty zvou k adventnímu rozjímání

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Praha, Brno - Začíná advent, doba duchovní přípravy na Vánoce, rozjímání a dobročinnosti. Už podruhé advent ovlivní epidemie koronaviru a omezení, která mají šíření viru zpomalit. Vláda minulý týden zakázala konání vánočních trhů s výjimkou prodeje stromků a kaprů.

Ještě před jejich zákazem mnozí organizátoři avizovali, že omezí kulturní program nebo nebudou slavnostně rozsvěcet vánoční stromy tak, aby zbytečně nelákali velké množství lidí. Plánovali ale otevření prodejních stánků i provoz dalších atrakcí či doprovodný program.

První adventní neděle se označuje železná, druhá bronzová, třetí stříbrná a čtvrtá zlatá. Slovo advent pochází z latinského adventus, tedy příchod. Pro křesťany první adventní neděle připomíná příchod Ježíše Krista. Katoličtí věřící přinášejí věnce do kostela, kde je kněz požehná. I přes omezení mohou stále lidé přijít rozjímat na roráty, což jsou ranní bohoslužby, které mají původ v utraquistické tradici husitské církve. Začínají brzy ráno ještě za tmy a v některých kostelích jsou slaveny jen při svíčkách.

V Katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha v Praze se budou staročeské roráty konat ve všední dny vždy od 06:30, každou sobotu v 07:00 se v adventní čas konají roráty v kapitulním kostele Všech svatých na Pražském hradě. Chystají je ale farnosti po celé republice, například římsko-katolická farnost v Brně-Žabovřeskách organizuje každé adventní úterý v 06:30 roráty s dětmi.

První počátky slavení adventu se objevily v jižní Galii a ve Španělsku koncem 4. století. Od 12. století se stal začátkem liturgického roku. Rozsvícení svící na adventním věnci nepřímo navazuje na židovskou tradici starou 2000 let - na slavení svátků světel zvaných chanuka. Na židovských chanukových svícnech se rozsvěcuje postupně osm světel.

Historie adventního věnce sahá do 19. století, kdy ho poprvé v Hamburku vytvořil protestantský teolog Johannes Wichern. Kruhový tvar představuje boží věčnost, jednotu, vzkříšení a věčný život a společenství. Věčně zelené rostliny jsou symbolem života, nezničitelnosti, stálosti ve víře a také věčnosti.

Další aktuální platná omezení proti šíření koronaviru se týkají hromadných akcí. Na kulturní představení, sportovní utkání a vzdělávací akce smí od pátečního večera maximálně 1000 sedících lidí, a to očkovaných nebo po prodělání covidu-19. Na další akce typu spolkových akcí, oslav, večírků či plesů pak smí maximálně 100 lidí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)