Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Židovská obec v Plzni chce přiblížit svátek světel chanuku veřejnosti

Kraje: Plzeňský / kir / ČTK / 29. listopadu 2021 12:57
Židovská obec v Plzni chce přiblížit svátek světel chanuku veřejnosti

Synagoga v Plzni
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Plzeň - Zapálením prvních svící na osmiramenných svícnech, slavnostní světelnou instalací, modlitbami i židovskou hudbou začala v neděli v Plzni oslava tradičního židovského svátku světel chanuka. Osmidenní svátek se letos plzeňská židovská obec rozhodla víc přiblížit veřejnosti. Každý den po setmění tak bude až do 6. prosince v sadovém okruhu zpřístupněna Stará synagoga, kterou světelnými projekcemi vycházejícími z židovských motivů a symboliky nasvítili studenti ateliéru multimediální tvorby Fakulty designu a umění pod vedením Jana Morávka.

Při zapalování první svíce zprava na chanukových svícnech umístěných v čele synagogy se z úst řečník nesla mimo jiné slova o symbolickém světlu naděje v současné neveselé době.

Podle předsedy plzeňské židovské obce Jiřího Löwyho je chanuka jediný židovský svátek, který se slaví veřejně, v prostoru, se sousedy a v komunitě. Židovská obec se chce plzeňské veřejnosti více otevřít nejen při chanuce, ale v budoucnu - například programem a kulturními akcemi ve Velké synagoze. Jedna z největších židovských synagog na světě, postavená na konci 19. století na Klatovské třídě v centru města, právě prochází rozsáhlou stomilionovou rekonstrukcí podpořenou dotací EU. "Jsme si vědomi toho, že evropská veřejnost přispěla na naše opravy, proto chceme dělat v synagoze více kulturních akcí, kvalitnějších projektů, méně komerčních a nabízet je veřejnosti," řekl Löwy.

Chanuka je svátek připomínající zázrak při opětovném vysvěcení chrámu po povstání Makabejských. Podle tóry našli Židé v chrámu jen jednu zapečetěnou nádobku s olejem. Díky ní by chrámový svícen hořel jen jeden den, nakonec ale zázračně plál osm dní, během kterých byl připraven a posvěcen nový olej. Každý den chanuky se na svícnu postupně zapaluje další svíce. Osmiramenný svícen má ještě devátou pomocnou svíci, takzvaného sluhu. Kromě zapalování svící a další zvyků patří k chanuce také jídlo - tradičně se připravují jídla smažená v oleji, tedy koblihy a u nás v Plzni "vošouchy" tedy bramboráky, řekla Barbora Freund z židovské obce.

Součástí akce je také výstava fotografií plzeňského autora Radovana Kodery Světlo v tmách. Černobílé snímky interiéru Velké synagogy vznikly v roce 1996 při její první velké rekonstrukci, kdy nízké podzimní sluneční paprsky a světlo procházející vyjmutými okenními otvory z východní strany pronikaly až do nitra synagogy a osvěcovaly ho.

Další akce které židovská obec připravuje, bude v lednu připomínka 80. výročí židovských transportů. V lednu 1942 odjely z Plzně do ghetta v Terezíně tři transporty, označené R, S, T, s 2613 Židy z Plzně a okolí. Konce války se dožilo 209 z nich. Na 10. dubna je naplánované slavnostní otevření Velké synagogy po rekonstrukci, které zahájí slavnostní vnášení tóry do chrámu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 47)