Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Palestinský Betlém slavil Vánoce ve stínu pandemie covidu-19

Ze světa / kir / ČTK / 25. prosince 2021 17:43
Palestinský Betlém slavil Vánoce ve stínu pandemie covidu-19

Ikona v jeskyni narození Páně v Betlémě
Autor: Veronika Čepelková

Betlém - Palestinské město Betlém na Západním břehu Jordánu, které je podle Bible místem narození Ježíše Krista, slavilo již druhý rok za sebou Štědrý den ve stínu pandemie covidu-19. Kvůli zákazu téměř všech letů do Izraele opět nemohli do Betléma přijet žádní zahraniční návštěvníci, jak tomu bylo zvykem. Úřady nicméně spoléhaly na to, že se tradičních oslav zúčastní alespoň místní křesťanská komunita, uvedla agentura AP.

Podle starosty Betléma Antona Salmána město doufalo, že rok 2021 bude lepší než loňské Vánoce, kdy kvůli opatřením museli zůstat doma i místní obyvatelé. Na letošek Betlém plánoval opět tradiční průvody a pouliční oslavy. "Loni byl náš festival virtuální, letos se ale uvidíme tváří v tvář," dodal Salmán.

Oslavy zahájil průvod skautů za zvuků píšťal, bubnů a dud. Jde o pozůstatek po Británii, která Palestinu do roku 1948 spravovala. Následně se očekával příjezd arcibiskupa Pierbattisty Pizzabally, římskokatolického administrátora jeruzalémského patriarchátu, který bude sloužit půlnoční mši v betlémské bazilice Narození Páně.

"Doufám, že covid už skončí," uvedl Pizzaballa, když odjížděl z Jeruzaléma. "Potřebujeme poutníky, aby oživili naše komunity. Je velmi smutné, když vidíte jeruzalémské Staré Město téměř prázdné," dodal.

Před pandemií do Betléma každoročně v tuto dobu mířily tisíce křesťanských poutníků z celého světa. Přiváželi s sebou jak sváteční náladu, tak i potřebnou finanční vzpruhu pro místní ekonomiku. Betlém je na cestovním ruchu závislý a mnoho tamních hoteliérů a prodavačů suvenýrů nyní bojuje o přežití.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)