Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Novoroční ekumenická slavnost bude v novém kostele v Praze na Barrandově

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 30. prosince 2021 13:09
Novoroční ekumenická slavnost bude v novém kostele v Praze na Barrandově

Skleněný kříž v kostele Krista Spasitele na Barrandově
Autor: Clovekavira.cz / Martin Myslivec

Praha - Barrandov - Tradiční Novoroční ekumenická slavnost se  bude konat v sobotu 1. ledna od 18.00 v kostele Krista Spasitele v Praze na Barrandově. V přímém přenosu ji také zprostředkuje Česká televize. Z důvodu přímého přenosu organizátoři prosí věřící o příchod do 17.30 hodin. Bohoslužbu organizuje Česká biskupská konference a Ekumenická rada církví v ČR. Tématem je Přátelství. 

Nový kostel na pražském sídlišti Barrandov byl slavnostně otevřen v listopadu 2020. Minimalistická stavba kostela vznikla podle návrhu architektů Jakuba Žišky a Pavla Šmelhause a zahrnuje také komunitní centrum se sálem, klubovnami a kavárnou. Prostory slouží nejen farnosti, ale všem obyvatelům Barrandova. 

Kostel má tradiční jednolodní půdorys, výrazný portál a věž se zvony, interiér liturgickými prvky vybavili sochaři Petr Váňa a Stanislav Kolíbal. Liturgický prostor je pak kolem oltáře a ambonu uspořádán centrálně s lavicemi pro věřící do tří stran a pro kněží a ministranty (-tky) v presbytáři.

Stavba kostela přišla na 150 milionů korun, z jedné třetiny ji financovalo pražské arcibiskupství, které od Prahy 5 odkoupilo i pozemek. Většinu nákladů pak hradila farnost a její příznivci. Podle faráře Josefa Ptáčka někteří do projektu vložili své životní úspory.

Stavbu kostela sledoval z jižní Francie i Bruno Barrande, potomek Joachima Barranda, francouzského paleontologa (1799–1883), po němž čtvrť nese jméno, uvádí se v článku na farním webu centrumbarrandov.cz.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)