Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Násilí na ženách je urážkou Boha, uvedl papež při novoroční bohoslužbě

Ze světa / vlu / ČTK / 1. ledna 2022 17:47
Násilí na ženách je urážkou Boha, uvedl papež při novoroční bohoslužbě

Papež František
Autor: Catholic News Agency / Catholic News Agency

Vatikán - Papež František důrazně vyzval k ukončení násilí páchaného na ženách; takové činy označil za urážku Boha. Učinil tak při mši ve Svatopetrské bazilice v den, kdy si římskokatolická církev připomíná slavnost Matky Boží, informovala agentura Reuters.

Ústředním motivem papežova novoročního kázání bylo mateřství a ženy, které podle jeho slov „ženy chrání svět“. Novoroční mše využil František k tomu, aby učinil jednu z dosud nejsilnějších výzev k ukončení násilí na ženách.

„Snažme se tedy všichni podporovat matky a chránit ženy,“ uvedl papež. „Kolik násilí tu je vůči ženám! Dost! Zranit ženu je hrubou urážkou Boha, který na sebe vzal lidství z ženy, ne z anděla, ne přímo: z ženy,“ dodal s odkazem na Ježíšovu matku, Pannu Marii.

Pětaosmdesátiletý František minulý měsíc v italském televizním pořadu řekl ženě, kterou bil její bývalý manžel, že muži, kteří se dopouštějí násilí na ženách, se dopouštějí hříchu.

Od začátku pandemie covidu-19 před téměř dvěma lety se František několikrát vyslovil proti domácímu násilí. To v mnoha zemích vzrostlo poté, co kvůli lockdownům zůstalo mnoho žen uzavřeno v domácnostech spolu s násilníky.

Účast veřejnosti na dnešní mši byla kvůli covidovým restrikcím nižší než obvykle. Itálie oznámila v pátek rekordní počet 144.243 nově nakažených koronavirem a nedávno zavedla nová opatření včetně povinného nošení roušek venku.

Papež František se zdál být v dobré kondici.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)