Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Brně začal po třech letech Velikonoční festival duchovní hudby

Kraje: Jihomoravský / kir / ČTK / 15. dubna 2022 1:00
V Brně začal po třech letech Velikonoční festival duchovní hudby

Brněnská katedrála svatého Petra a Pavla
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Brno - V kostele sv. Janů v Brně dnes po třech letech začal Velikonoční festival duchovní hudby. Předchozí dva ročníky zhatila pandemie covidu, i proto byl kostel zcela zaplněný dychtivými posluchači. Ti se mohli zaposlouchat do interpretace děl jednoho z trojice vídeňských klasiků Josepha Haydna a dvou jeho vrstevníků, řekla ČTK mluvčí pořádající Filharmonie Brno Kateřina Konečná. Festival bude pokračovat v brněnských kostelích až do neděle 24. dubna.

"Poslední dva ročníky zrušil covid, takže jsem rádi, že se setkáváme po třech letech. Je to doba ztišení a následně oslavení. Moc se těšíme na naše věrné posluchače," řekla Konečná. Na zahájení si organizátoři vybrali od Haydna málo známé, přesto svou intenzitou fascinující Salve Regina. Dále zaznělo Miserere c moll od Josepha Puschmanna a Serenata affettuosa per la Quaresima od Antona Zimmermanna. Obě skladby měly novodobou premiéru, kterou nastudoval specializovaný soubor, jenž se soustředí na hudbu druhé poloviny 18. století, společně s kvartetem výjimečných sólistů.

Letošní ročník je tak trochu splynutím programů dvou předchozích neuskutečněných ročníků, pro něž vznikaly speciální projekty a premiéry. "Nabídneme šest koncertů na čtyřech místech a tradičně i trojí temné hodinky u jezuitů. Letos poprvé pořádáme jeden z koncertů i v novém kostele na Lesné," uvedla ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Speciálně zvou organizátoři na úterní koncert na Petrově, kde zazní skladba současného estonského skladatele Tovia Tuleva. Uvedená bude kantáta So shall he descend (Tak sestoupí), která vznikla přímo pro katedrálu na Petrově.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)