Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

„Prosím, nezvykejme si na válku!“ vyzval papež ve velikonočním poselství

Ze světa / kir / ČTK, red. / 18. dubna 2022 0:52
„Prosím, nezvykejme si na válku!“ vyzval papež ve velikonočním poselství

papež František
Autor: Wikipedia.org / Benhur Arcayan

Vatikán - Papež František vyzval světové vůdce, aby vyslyšeli prosby lidu o mír na Ukrajině. Ve svém tradičním poselství Urbi et Orbi (Městu a světu) dnes nepřímo zkritizoval Rusko za to, že Ukrajinu zatáhlo do krutého a nesmyslného konfliktu. Letošní Velikonoce označila hlava katolické církve za "Velikonoce válečné".

Konfliktu na Ukrajině věnoval viditelně unavený a ustaraný 85letý papež většinu svého poselství, ve kterém se tradičně zaměřuje na konflikty na celém světě. Ukrajina je podle papeže "těžce zkoušena násilím a destrukcí kruté a nesmyslné války, do které byla zatažena". "Viděli jsme příliš mnoho krve, příliš mnoho násilností... přestaňte s ukazováním svalů, když lidé trpí," dodal František. Poděkoval rovněž těm, kteří uprchlíky z Ukrajiny přijali.

Moskva tvrdí, že na Ukrajině 24. února zahájila "speciální vojenskou operaci", papež ale tuto terminologii již dříve odmítl, hovoří o válce a již několikrát použil termíny jako neoprávněná agrese a invaze, poznamenala agentura Reuters. Rovněž během své nedávné návštěvy Malty nepřímo kritizoval i ruského prezidenta Vladimira Putina, když hovořil o "potentátovi", který konflikt podněcuje kvůli svým nacionalistickým zájmům.

Velikonoční liturgie a následné poselství se letos poprvé po dvou letech odehrály přímo na Svatopetrském náměstí, v předchozích letech papež mši sloužil kvůli pandemii covidu-19 v omezeném režimu uvnitř Svatopetrské baziliky. Na Svatopetrském náměstí a v přilehlém okolí Františkovým slovům naslouchalo nejspíš až 100.000 lidí, uvedla agentura AP.

"Prosím, nezvykejme si na válku!" vyzval papež. "Všichni se zavažme k tomu, že budeme úpěnlivě prosit o mír, z našich balkonů i v našich ulicích! Aby světoví lídři vyslyšeli prosbu lidí o mír," dodal s tím, že neustále myslí na "všechny ukrajinské oběti, miliony uprchlíků a vnitřně vysídlených osob, rozdělené rodiny, staré lidi, kteří zůstali na všechno sami, i na zničené životy a města srovnaná se zemí".

Papež během svého poselství, stejně jako již několikrát v minulosti, rovněž vyjádřil obavy v souvislosti s možným jaderným konfliktem. Tentokrát citoval z manifestu filozofa Bertranda Russella a fyzika Alberta Einsteina z roku 1955: "Skoncujeme s lidskou rasou, nebo se lidstvo zřekne války?"

Papež František na počátku dubna připustil, že by mohl v blízké době zavítat na návštěvu Kyjeva. Kardinál Konrad Krajewski, kterého František před časem vyslal na Ukrajinu, ale řekl, že to nyní není možné. „Svatý otec teď nemůže přijet osobně,“ uvedl v dnes zveřejněném rozhovoru s deníkem Corriere della Sera. Důvod, proč není nyní papežova osobní návštěva na Ukrajině možná, Krajewski neuvedl. Papež ovšem trpí bolestmi kolen, kvůli nimž mimo jiné v sobotu nesloužil ve Svatopetrské bazilice velikonoční vigilii. Že má hlava katolické církve problémy s pohybem, bylo zjevné i z dnešních záběrů ze Svatopetrského náměstí.

Kromě Ukrajiny zmínil papež krátce i další dění, na které podle něj nemůže a nechce zapomenout. Vyzval k usmíření mezi Izraelci a Palestinci a rovněž mezi obyvateli Libanonu, Sýrie, Iráku, Libye, Barmy a Konga, které má v červenci navštívit.

V Jeruzalémě již několik dní probíhají střety mezi Izraelci a Palestinci, důvodem je přístup na posvátné místo, jemuž židé říkají Chrámová hora a muslimové Haram aš-Šaríf (Vznešená svatyně). "Kéž by Izraelci, Palestinci a všichni obyvatelé Svatého města spolu s poutníky mohli zažít krásu míru, žít v bratrství a mít svobodný přístup na svatá místa za vzájemného respektu k právům druhých," uvedl papež František ve svém poselství.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 73)