Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na Petrov v Brně přišlo 500 lidí v předvečer nedělní slavnosti Zmrtvýchvstání

Kraje: Jihomoravský / kir / ČTK, red. / 18. dubna 2022 1:09
Na Petrov v Brně přišlo 500 lidí v předvečer nedělní slavnosti Zmrtvýchvstání

Ilustrační foto: velikonoční vigilie
Autor: Jan Kirschner / Christnet.eu

Brno - Odhadem více než 500 lidí přišlo  do katedrály sv. Petra a Pavla v Brně na večerní vigilii, tedy předvečer nedělní slavnosti Zmrtvýchvstání Páně, uvedlo na webu Biskupství brněnské. Biskup Vojtěch Cikrle pokřtil pět dospělých katechumenů, tedy čekatelů.

Velikonoce jsou pro křesťany podle biskupství vrcholem celého církevního roku. Zelený čtvrtek jim připomíná Ježíšovu poslední večeři, Velký pátek jeho ukřižování. Bílá sobota přibližuje jeho přebývání v hrobě a po setmění už se slaví předvečer nedělní slavnosti Zmrtvýchvstání. Při této bohoslužbě  se světí oheň a svíce, paškál, který je symbolem Ježíše Krista. Dále se čtou biblické pasáže o dějinách vykoupení, rozeznívají se zvony, světí se voda a uděluje se svátost křtu.

Samotná neděle už přináší bohoslužby v radostném duchu jako připomínku, že Ježíš vstal z hrobu k novému životu, čímž zničil hřích a smrt. Na velikonoční pondělí se pak podle biskupství připomíná setkání vzkříšeného Ježíše s jeho učedníky.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)