Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na novou fasádu evangelického kostela v Chodově chce město získat dotaci

Kraje: Karlovarský / kir / ČTK, red. / 19. května 2022 9:57
Na novou fasádu evangelického kostela v Chodově chce město získat dotaci

evangelický kostel v Chodově
Autor: Wikipedia.org / Lubor Ferenc / Creative Commons

Chodov (Sokolovsko) - Chodov na Sokolovsku chystá rekonstrukci evangelického kostela v centru města. Radnice jej na začátku roku získala od církve do svého majetku a nyní vyčlenila první peníze na jeho obnovu. V plánu je jako první opravit fasádu a střechu věže, informoval dnes ČTK starosta Patrik Pizinger (Místní).

"Letos bude šance na získaní dotačních peněz právě na kulturní památky, kterou je chrám od roku 2018. Byla by škoda o ně nezabojovat, a proto chceme být připraveni i s projektovou dokumentací. Dotace by mohla být až do výše 85 procent," řekl starosta.

Projekt na opravu fasády i střechy věže vyjde téměř na 400.000 korun. Dalších 68.000 korun dá letos město na údržbu památky a na revize. Chodov s 13.000 obyvateli letos hospodaří s příjmy i výdaji 224 milionů korun. S prvními opravami kostela, které vyjdou na několik milionů, chce město začít co nejdříve. Prostory kostela chce město využít na koncerty nebo přednášky. Místo zde najde několik desítek návštěvníků.

Pseudorománský kostel je od roku 2018 na seznamu kulturních památek. Základní kámen byl položen v roce 1906, o rok později byl vysvěcen. Kostel vyprojektoval saský architekt Julius Zeissig, podle jeho projektů vznikly v regionu například i evangelické kostely v Nejdku nebo v Sokolově. Z původních tří zvonů se v kostelní věži dochoval pouze jeden.

"Kostel byl vysvěcen jako kostel svatého Kříže, ale tento název se nikdy příliš neujal a prakticky po celou dobu své existence je stavba jednoduše označovaná jako evangelický kostel," uvedl městský historik Miloš Bělohlávek.

Kromě evangelického kostela jsou v Chodově další čtyři nemovité kulturní památky, kostel svatého Vavřince, mariánský sloup, socha svatého Šebestiána a boží muka. Kulturní památkou je dále například zvon Jan Vilém nebo křížová cesta v kostele svatého Vavřince.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)