Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Nikaragujský biskup a kritik vlády Álvarez začal hladovku proti sledování policie

Ze světa / vlu / ČTK / 20. května 2022 23:44
Nikaragujský biskup  a kritik vlády Álvarez začal hladovku proti sledování policie

Nikaragujský biskup Rolando Álvarez
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Managua - Nikaragujský biskup Rolando Álvarez, který patří k nejhlasitějším kritikům vlády prezidenta Daniela Ortegy v místní katolické církvi, dnes začal časově neomezenou hladovku. Tvrdí, že čelí čím dál větším ústrkům a sledování ze strany policie. Na policejní sledování si tento týden stěžovali i další církevní hodnostáři a kněží, uvedla agentura AP. Nikaragujská policie Álvarezova tvrzení nekomentovala.

Álvarez se ukryl do jednoho z kostelů v hlavním městě Managua. Ve čtvrtek v noci oznámil, že zahajuje hladovku do doby, než policie začne respektovat jeho soukromí. „Celý den mě sledovala sandinistická policie, od rána do pozdní noci. A to každý okamžik a při každém pohybu,“ uvedl biskup. Muže, kteří ho sledovali, konfrontoval. Řekli mu, že jen plní rozkazy, prohlásil hodnostář ve videu, ve kterém ohlásil hladovku. Álvarez také tvrdí, že policie hlídkuje před jeho domem a ohrožuje jeho rodinu.

Na sledování si tento týden stěžovali i další kněží, podle kterých jejich pohyby sledovali a fotografovali neznámí muži.

Álvarez patří mezi církevní hodnostáře, kteří se nejvíce vymezují vůči prezidentovi Danielovi Ortegovi. Vládu kritizuje v kázáních a veřejně podpořil protivládní protesty v roce 2018. Na začátku května nikaragujský parlament pohrozil vězením kněžím, kteří kritizují vládu. V březnu pak bez vysvětlení vláda vyhostila vatikánského velvyslance Waldemara Stanislawa Sommertaga.

Katolická církev je v zemi vlivnou institucí, část církevních hodnostářů ale nechce přímý střet s vládou. Kardinál a managujský arcibiskup Leopoldo Brenes v minulosti uvedl, že katolická církev není nepřítelem vlády.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)