Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Evangelický synod jednal o životě církve, přijal kající text k homosexuálům a podpořil Ukrajince

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 23. května 2022 16:14
Evangelický synod jednal o životě církve, přijal kající text k homosexuálům a podpořil Ukrajince

ilustrační foto: vitráž na fasádě evangelického kostela
Autor: Jan Kirschner / Christnet.eu

Svitavy - Od čtvrtka 19. května do soboty 21. května proběhl ve Svitavách synod Českobratrské církve evangelické.  Synod je nejvyšší zákonodárné a řídící shromáždění (parlament) církve, který zasedá každý rok. Na úvod se konala bohoslužba ve svitavském „Červeném kostele“ sv. Josefa, kde účastníky pozdravil i arcibiskup Jan Graubner a další zástupci ekumeny. Přímo na zasedání pak vystoupil biskup Slezské církve evangelické a. v. Tomáš Tyrlík, který je zároveň předseda Ekumenické rady církví v České republice.

Přibližně stovka synodálek a synodálů, poradců a dalších jednala v  městském kulturním středisku Fabrika.  Jednání zahrnovalo mimo jiné rozpravy o budoucím uspořádání církve, o otázkách věroučných i hospodářských, o církevních řádech a pravidlech, budoucnosti sborů i seniorátů, které mají podle nového návrhu více kopírovat krajské uspořádání státu a vyjadřovat solidaritu uvnitř církve. Vzhledem k radikální úpravě uspořádání synod vyzval celou církev k diskuzi o těchto změnách.  Seniorát je správní celek církve odpovídající diecézi v katolické církevní správě.

Evangelický synod jednal o životě církve, přijal kající text k homosexuálům a podpořil Ukrajince

Návrh nového rozložení správních celků (seniorátů) ČCE
Autor: synodcce.cz

Podle faráře ČCE Mikuláše Vymětala letošní synod přijal také hned tři důležitá prohlášení; a to text vyjadřující solidaritu s Ukrajinci, prohlášení k homosexuálně orientovaným a o vztahu k muslimům.

Solidarita s Ukrajinci a dialog s islámem

V prvním přijatém textu synod ČCE vyjádřil soucit se všemi lidmi, do jejichž života zasáhla agrese Ruské federace proti Ukrajině, vyslovil jim svou solidaritu a věnoval  své přímluvné modlitby. „Děkujeme všem, kdo se v této válečné krizi snaží pomoci. Zároveň jako křesťané odmítáme výroky církevních představitelů, jako např. moskevského patriarchy Kirilla, které tuto agresi ospravedlňují,“ stojí v závěru krátkého textu přijatém na synodu.

Prohlášení k muslimům je obsáhlejší a má charakter systematického dokumentu, který shrnuje vývoj vztahů k islámu a dialogu s muslimy. Církev chce vstupovat do otevřeného rozhovoru s muslimy a pozorně jim naslouchat. Současně chce jasně a srozumitelně vysvětlovat vlastní postoje.

Kající prohlášení k homosexuálně orientovaným

Prohlášení k homosexuálně orientovaným je nadepsáno titulkem „Žijeme spolu v jedné církví“ a má kající charakter. V textu mimo jiné stojí: „Začínáme si uvědomovat, že přes dosvědčování Kristovy lásky se lidé homosexuální orientace mnohdy necítí v našich sborech dobře. Je nám to líto. Vyznáváme, že v minulosti církev často těmto lidem ubližovala. Omlouváme se jim“.

Evangelíci si proto přejí, aby lidé s homosexuální orientací nacházeli ve sborech církve domov a byli, tak jako všichni, přijímáni i se svými partnery a partnerkami. „Víme, že k problematice homosexuálních vztahů existují různé výklady a porozumění. Nechceme, aby to vedlo k radikalizaci a nesnášenlivosti ve společnosti i v církvi,“ dodávají na závěr textu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)