Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ve Velehradu se na 4. a 5. července připravují cyrilometodějské slavnosti

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 22. června 2022 20:41
Ve Velehradu se na 4. a 5. července připravují cyrilometodějské slavnosti

Velehradská bazilika
Autor: Wikipedia.org / Michal Bjalek / Creative commons

Zlín - Ve Velehradu na Uherskohradišťsku se na 4. a 5. července připravují tradiční cyrilometodějské slavnosti. Patří k nejvýznamnějším církevním svátkům v zemi, připomínají příchod slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Běžně se jich účastní kolem 30.000 lidí. V posledních dvou letech, zejména v roce 2020, byly slavnosti v omezeném režimu kvůli pandemii koronaviru. „Jsme rádi, že se po dvou letech Dny lidí dobré vůle vrací do tradičních podmínek,“ řekl dnes novinářům tajemník akce Josef Kořenek.

Slavnosti letos připomenou sté výročí založení Charity ČR, začnou také přípravy na sté výročí úmrtí arcibiskupa Antonína Stojana, které připadá na příští rok. „V letošním roce jsou pozváni i váleční uprchlíci a téma Ukrajiny jsme začlenili do celého projektu,“ uvedl Kořenek. Charita chce na Velehradě představit svou historii i současné projekty včetně pomoci Ukrajině. Přijedou například i tři desítky chlapců z dětského domova ze západní Ukrajiny, se kterým Charita spolupracovala a kvůli válce jej evakuovala.

V pondělí 4. července se bude konat benefiční koncert Večer lidí dobré vůle. Tradiční hostitel Jan Pavlica s Hradišťanem na pódium pozve například pěvce Adama Plachetku, Annu K. nebo ukrajinskou zpěvačku Lilii Makovka Ostapčukovou s manželem. „Z Velehradu, klíčového místa našich dějin, chceme předat našim spoluobčanům víru, naději a lásku. Chceme povzbudit především rodiny, které se dostaly do složitých situací, a také organizace a jednotlivce, kteří v naší zemi pomáhají uprchlíkům z válečných konfliktů,“ uvedl Kořenek. Výtěžek koncertu poputuje na Konto lidí dobré vůle, peníze dostane Nadační fond Adiuvare, rozděleny budou i studentům z Česka a válkou postižené Ukrajiny. Loni lidé při koncertu poslali formou dárcovských SMS téměř 800.000 korun, společně s finančními dary byl výtěžek večera 1,8 milionu korun.

Pořadatelé na pondělí připravili také program Mladí fandí Velehradu, uskuteční se také mezinárodní setkání vozíčkářů, soutěž ve fotbalových dovednostech, ruční přepisování bible, výstavy, hudební odpoledne Písnička pro „tatíčka Stojana“. Nebude chybět ani Modlitba za vlast, na jejíž organizaci se podílí i Armáda ČR a účastní se jí politici, hasiči, zdravotníci, policisté i veřejnost. Účast přislíbil i válečný veterán Emil Boček.

Cyrilometodějské slavnosti vyvrcholí v úterý slavnostní mší svatou na nádvoří před bazilikou. „Hlavním celebrantem bude kardinál Michael Czerny, rodák z Brna a jeden z nejbližších spolupracovníků papeže Františka,“ uvedl Kořenek. Letošní novinkou bude hudební doprovod, který zajistí dechová hudba čítající více než sto hudebníků. Mše se tradičně účastní řada lidí v krojích. Bohoslužby by se měl účastnit také nový pražský arcibiskup Jan Graubner, který bude uveden do úřadu 2. července.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)