Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na svatovojtěšský arcibiskupský stolec usedne v sobotu Jan Graubner

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 1. července 2022 9:28
Na svatovojtěšský arcibiskupský stolec usedne v sobotu Jan Graubner

Jan Graubner byl jmenován 37. arcibiskupem pražským
Autor: Člověk a víra / Roman Albrecht

Praha - Při slavnostní mši bude v sobotu do funkce pražského arcibiskupa uveden Jan Graubner, po 12 letech vystřídá Dominika Duku. Dosavadní arcibiskup olomoucký a předseda České biskupské konference stane na svatovojtěšském stolci, jak se postu pražského arcibiskupa tradičně říká. Třiasedmdesátiletého Graubnera jmenoval papež František 13. května poté, co se na Dukova nástupce čekalo několik let.

Jan Graubner se stane 37. pražským arcibiskupem, prvním arcibiskupem a zároveň posledním pražským biskupem byl v letech 1344 až 1364 Arnošt z Pardubic. Toho jako štědrého donátora výtvarného umění znají lidé ze středověkých obrazů, kde často bývá vyobrazen klečící v dolním růžku. Postu pražského arcibiskupa se říká svatovojtěšský stolec podle svatého Vojtěcha, druhého pražského biskupa v 10. století, odhodlaného šiřitele křesťanské víry. Od 11. století se svatý Vojtěch pokládá po svatém Václavovi za druhého patrona české země, papež Pavel VI. ho v roce 1965 prohlásil hlavním patronem pražské arcidiecéze. Při sobotní slavnostní mši bude v katedrále svatého Víta vedle oltáře vystavena jako vzácná relikvie jeho lebka.

Kardinál Duka podal rezignaci v roce svých 75. narozenin, tedy v roce 2018. Papež v reakci na rezignační dopis Duku vyzval, aby pokračoval ve funkci, dokud nebude stanoveno jinak. Na podzim 2018 do Česka přijel jako nový vyslanec Vatikánu Charles Daniel Balvo, který měl ve výběru Dukova nástupce důležitou roli. Když byl letos v lednu z Česka odvolán a jmenován apoštolským nunciem v Austrálii, spekulovalo se o tom, že Dukův nástupce je už vybrán.

Dlouholetý olomoucký arcibiskup a metropolita moravský Graubner bývá považován za jednoho z předních představitelů konzervativního křídla římských katolíků v ČR. Sám se přitom za konzervativce nepovažuje, nicméně „cítí zodpovědnost za věrnost nauce církve i správné praxi“. „Nemáme-li ztratit identitu, musíme zůstat pravověrní,“ řekl před lety jeden z nejdéle sloužících představitelů římskokatolické církve v České republice, který je poslední dva roky také předsedou České biskupské konference.

Sobotní mše začne v 10:00, liturgický průvod přes první a druhé nádvoří Pražského hradu vyjde z Arcibiskupského paláce v 9:45. O pět minut později se rozezní největší zvon v zemi, Zikmund. Nového pražského arcibiskupa doprovodí členové Tělovýchovné jednoty Orel Strážnice, děti z Dětského folklorního souboru Fěrtúšek a Strážničané ve svátečních krojích.

Bohoslužbu zahájí emeritní arcibiskup Dominik kardinál Duka. Po převzetí úřadu arcibiskupa pražského bude slavnosti předsedat Jan Graubner, zúčastní se také čeští, moravští a zahraniční biskupové. Na závěr bohoslužby nového arcibiskupa pozdraví mimo jiné předseda vlády Petr Fiala.

Katedrála bude pro veřejnost otevřena od 9:15. Poutníci by měli počítat s tím, že musejí projít při vstupu do Hradu kontrolami. Pro urychlení vstupu do areálu budou u vstupu přes Prašný most a při jižním vstupu z Hradčanského náměstí na první nádvoří u Brány gigantů zřízena zvláštní kontrolní stanoviště jen pro návštěvníky bohoslužby. Tyto vstupy budou otevřeny od 8:30 do 9:55. Pro poutníky bude vyhrazena nová část katedrály, kde budou umístěny obrazovky.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)