Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zemřel disident, básník a kněz Erwin Kukuczka, bylo mu 78 let

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 1. července 2022 23:04
Zemřel disident, básník a kněz Erwin Kukuczka, bylo mu 78 let

Erwin Kukuczka
Autor: Ustr.cz

Ústí nad Orlicí - Ve čtvrtek zemřel český kazatel, básník a publicista Erwin Kukuczka, bylo mu 78 let. Informovala o tom dnes orlickoústecká radnice. Husitský kněz dlouhodobě působil v regionu. V Ústí nad Orlicí žil od 80. let, obdržel Cenu města Ústí nad Orlicí a v letech 1994 až 2006 byl i městským zastupitelem.

„Zemřel přítel a moudrý člověk, který mne přivedl do světa koláží a poezie. Čest jeho památce,“ uvedl na facebooku starosta Petr Hájek (Oušťáci).

Jako disident Kukuczka psal básně a měl žurnalistické ambice. Jeho životní směřování změnilo setkání s Egonem Bondym ke konci 60. let v Praze. „Oba jsme si padli do oka. Držel nade mnou ochrannou ruku. Řekl mi: ‚Erwine, když někdo čte ty vaše básně a nezná vás, myslel by si, že to psal hluboce věřící člověk‘,“ řekl ČTK v roce 2013 Kukuczka o dlouholetém přátelství s Bondym.

Podrobný životopis faráři a disidentovi věnoval projekt Paměť národa. Vyučený ocelář a neúspěšný v této profesi se uplatnil v divadle Orfeus v Praze, kde hrál. Angažoval se v odboji proti sovětské okupaci, věnoval se samizdatové činnosti.

V roce 1989 byl v Žamberku vysvěcen na kněze, poté sloužil jako farář Církve československé husitské v Nekoři a Žamberku na Orlickoústecku. V polistopadovém dění se zapojil do aktivit Občanského fóra. Dál se věnoval literární a publikační činnosti, organizování výstav.

„Život Erwina Kukuczky dle jeho slov ovlivnilo především setkání s vírou a literaturou,“ uvedla Paměť národa.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)