Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

El País: Váha Opus Dei v církvi klesá, Vatikán bude organizaci více kontrolovat

Ze světa / vlu / ČTK / 6. srpna 2022 12:59
El País: Váha Opus Dei v církvi klesá, Vatikán bude organizaci více kontrolovat

Španělský kněz Josemaría Escrivá de Balaguer založil organizaci Opus Dei.
Autor: www.wikipedia.org / Wikipedia Commons

Vatikán - Váha katolické organizace Opus Dei v církvi upadá. Papež František novými pravidly, která vstoupili v platnost ve čtvrtek, posiluje dohled nad touto organizací, které je přítomná v 60 zemích světa, napsal deník El País. Opus Dei je často považována za jednu z nejvlivnějších katolických skupin, její představitelé však byli kritizováni za sektářství.

Novými pravidly obsaženými v dokumentu Ad charisma tuendum (Na ochranu charismatu) papež František provedl několik zásadních změn ve fungování Opus Dei. Organizace bude ve Vatikánu odpovídat nově Dikasteriu pro klérus místo dosavadního Dikasteria pro biskupy. Tomuto vatikánskému úřadu bude nově organizace překládat každý rok zprávu o fungování. Dosud tak musela činit jednou za pět let. Vatikán navíc bude mít poslední slovo ve veškerých změnách ve vnitřním uspořádání organizace.

Podle deníku El País nová pravidla znamenají pro vlivnou organizaci zbavení hodnosti. Papež František totiž rozhodl, že vedoucího Opus Dei nebude už dále možné jmenovat biskupem, jak bylo dosud zvykem. Podle papeže by fungování katolické organizace mělo být více založeno na charismatu a osobních vlohách než na hierarchii.

„Biskupské svěcení preláta nebylo a není nutné k vedení Opus Dei. Papežova touha zdůraznit nyní charismatický rozměr díla nás vybízí k posílení prostředí rodiny, náklonnosti a důvěry: prelát má být vůdcem, ale především otcem,“ okomentoval nové změny Fernando Ocáriz, prelát Opus Dei, v dopise zaslaném členům prelatury .

Opus Dei má ve světě přes 90.000 členů a patří k nejvlivnějším katolickým organizacím. Její význam vzrostl především v období frankistické diktatury ve Španělsku, kdy její členové byli jmenováni i do španělské vlády. Organizace vlastní ve světě významný majetek a přispívá na chod mnoha školských organizací. Představitelé Opus Dei byli bývalými členy obviňováni z manipulace, donucování, používání sektářských praktik a šíření velmi konzervativních názorů. Jako skupinu bažící po moci vykreslil Opus Dei ve svých románech spisovatel Dan Brown.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)