Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Římě zemřel slovenský kardinál Jozef Tomko

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 8. srpna 2022 8:45
V Římě zemřel slovenský kardinál Jozef Tomko

Kardinál Jozef Tomko
Autor: mzv.sk

Řím - V Římě dnes zemřel ve věku 98 let slovenský kardinál Jozef Tomko, informuje o tom Slovenská biskupská konference (KBS). Bývalý prefekt Kongregace pro evangelizaci národů a předseda Papežské rady pro Mezinárodní eucharistický kongres (2001–2007) byl od 29. července 2021 nejstarším žijícím členem kolegia kardinálů.

Podle vatikánských médiích slovenský kardinál zemřel ve svém římském bytě. Na konci června byl hospitalizován v římské nemocnici Gemelli kvůli poranění krční páteře. Z nemocnice byl propuštěn do domácího léčení v sobotu.

„Vzpomínám s vděčností na jeho dlouhé a plodné působení při Svatém stolci, jako činorodý a opatrný spolupracovník mých předchůdců,“ napsal v kondolenčním vzkazu papež František.

V roce 1985 tehdejší papež Jan Pavel II. jmenoval Tomka prefektem kongregace pro evangelizaci národů a následně i kardinálem. Funkci prefekta zastával Tomko do roku 2001. Podle KBS se například zasloužil o zakládání misijních řádů v Asii, Africe a Oceánii, kde byla postavena řada kostelů. Před 20 lety dostal Tomko od tehdejšího slovenského prezidenta Rudolfa Schustera vysoké státní vyznamenání.

Rodák z východního Slovenska Tomko působil Vatikánu od roku 1945, kam tehdy odjel na studia a kde byl v roce 1949 vysvěcen za kněze. Po nástupu komunistického režimu v tehdejším Československu se nemohl vrátit do vlasti, na Slovensko opět zavítal až v roce 1989. Spolupracoval například s šesti papeži nebo s exilovaným českým kardinálem Josefem Beranem. Pohřben bude v Katedrále svaté Alžběty v Košicích.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

15. 1. 2021 11:15 / AKTUALIZOVÁNO

Zemřel jezuita Jan Rybář

7. 11. 2020 21:45

Zemřel rabín Jonathan Sacks, podlehl rakovině


Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)